ДСБ към президента: Време е за наказателно преследване на престъпленията на комунизма

OFFNews 30 септември 2018 в 14:52 8393 6

Демократи за силна България излязоха с резолюция, в която отговарят на призива на президента Румен Радев за национално единение.

От ДСБ са категорични, че "същинското помирение с миналото" преминава през "признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления".

От дясната партия се обръщат към Радев да призове БСП "да преустанови честването на датата 09.09.1944 г., която дълбоко разделя обществото ни."

Тези чествания са тежка и непоносима обида за близките на десетки хиляди убити без съд в дните непосредствено след тази дата и стотици хиляди пострадали в последвалите години, пище още в резолюцията.

Публикуваме пълния текст на резолюцията на ДСБ:

"Уважаеми г-н Президент,

Ние, от “Демократи за Силна България”, приветстваме Вашия призив за национално единение и преодоляване на раните, които политическото насилие в миналото нанася на обществото ни. Надяваме се, че този призив няма да бъде поредното кухо популистко изявление на тема “национално единство”, а началото на истински процес на помирение.

Същинското помирение с миналото обаче преминава през три задължителни етапа. Те са признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления, покаяние и прошка от страна на жертвите и техните наследници. Президентът, който по Конституция олицетворява единството на българската нация, може да бъде институцията, която да даде началото на тези процеси.

Затова и Ви призоваваме, за да не останат думите Ви за единение без реални последици, да предприемете следните действия:

- Да съберете около президентската институция екип от български историци и чуждестранни експерти по история на Източна Европа, които да подготвят цялостен доклад за историята на политическото насилие в близкото ни минало. Този доклад трябва да изследва периода от преврата срещу княз Александър Батенберг, организиран от руските тайни служби и българските им агенти през 1886 г. до края на т.нар. “Възродителен процес” и прогонването на стотици хиляди български граждани от домовете им през 1989 г.

- Да проведете консултации с политическите сили и експертните общности в образованието за консенсусен подход към изучаването на насилието в този период и еднозначното му осъждане.

- Да поемете инициативата за утвърждаване на официален национален ден в памет на жертвите на политическото насилие.

- Да призовете партията, която подкрепи Вашата кандидатура за президент, да преустанови честването на датата 09.09.1944 г., която дълбоко разделя обществото ни. Тези чествания са тежка и непоносима обида за близките на десетки хиляди убити без съд в дните непосредствено след тази дата и стотици хиляди пострадали в последвалите години.

- Да поемете инициативата, в т.ч. и конституционна законодателна инициатива, за стабилно и трайно конституционно решение, изключващо погасяването по давност на отговорността за престъпления на властта срещу гражданите, извършени от представители на авторитарни и тоталитарни режими.

Ако проявите силата и куража да тръгнете по този труден път към истинско единение и помирение, ще имате подкрепата на всички български демократи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

4

red-army

01.10 2018 в 00:37

ордер кой да се обедини бе братко? ГРУ с ЦРУ? Ти къде спа последната седмица? Дълбоко ме съмнява и на Еверест да има такова течение..

Не ги ли видиш тия грантаджии на Америка за България, че всяка седмица пишат сводки до американско приятелче в ЦРУ. Нали си наясно, че дейността на тая организация не е точно добре дошла в ЕС и е някакъв гигантски компромис, дето ЕС ги е оставило американските шпиони да върлуват тука?

2007-а ги бяха натирили чак до Лангли ама после ни видяха какви сме андрешковци и ги пуснаха пак, за да ни дават по някой долар да не пукнем от глад.

Та викаш грантаджиите да се обединят с хора, които седмично се отчитат на Драган Цанков 28......как ще стане?

Пък и да ти кажа в момента тия на Драган Цанков отварят шампанското и въобще не им се занимава с някакви лузъри

6162

2

red-army

30.09 2018 в 17:06

Хахахах по-вероятно е Радев да изгони руския посланик заради комедийното шоу Скрипал.

Демократите явно са закусвали ядрени отпадъци от Козлодуй и са сърбали попара с петрол на Лукойл......

По-големи глупости не бях чел....