"ДПС не е либерална партия. И защо още е в АЛДЕ?"

OFFNews 23 юли 2015 в 17:35 4780 3

Във връзка с подмяната на съдебната реформа у нас от страна на Движението за права и свободи (ДПС) партията на протеста ДЕОС изпрати отворено писмо до президента на Алианса на либералите и демократите за Европа сър Греъм Уотсън.

"В последните два месеца България става свидетел на най-гротескната и уродлива форма на демокрация, най-меко казано. В центъра, отново, е ДПС - „либерална“ партия от България, член на АЛДЕ. На карта е поставена съдебната реформа", се казва в писмото.

Според ДЕОС управлението на България досега винаги се е базирало на сделки, а преходът към управление чрез закони е основополагащ за успеха на едно общество, което иска да бъде демократично.

"Прозрачността и отчетността са базови за модерното управление. И базисни за либералните ценности. Прозрачността и отчетността са и целта на предложената конституционна реформа и промените в съдебната система. Система, която води началото си от времето на комунизма", обясняват от партията в своето писмо.

Според партията на протеста в момента сме свидетели на един от онези редки моменти в историята, когато работата за общото благо трябва да бъде поставена над всичко. Изправени сме пред избора дали да направим стъпка към промяната или да останем в тъмните векове на сделките и договарянията.

От ДЕОС са убедени, че по дефиниция ДПС не може да бъде агент, инициатор на промяна. Особено пък на промяна в правосъдната система на България.

Съставителите на писмото призовават директора на АЛДЕ, от позицията на глас на либералите, да настоява ДПС наистина да защитават либерални ценности.

"Защо либералната ДПС е против провеждането на референдум за електронно гласуване? Или за мнението на хората за задължително гласуване? Вероятно това ще намали тяхното влияние? Нека хората решат", пишат още те в писмото до Греъм Уотсън.

От ДЕОС задават още един въпрос: "Промените в Конституцията повишават прозрачността и отчетността на съдебната система в България. Защо либерална партия като ДПС би била против?".

Представителите на партията на протеста заявяват, че биха си сътрудничили с една истински либерална ДПС, такава, която застава зад истински реформи в съдебната система.

"Затова ви призоваваме заедно с нас да настоявате за отстояването на истинските либерални ценности", завършва писмото от ДЕОС към сър Греъм Уотсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!