ДПС използва религията за политически цели. Дори Ердоган не го прави

Турският посланик трябва да бъде обявен за персона нон грата, заявява бившият премиер Иван Костов

OFFNews 10 януари 2016 в 19:47 8367 14

Иван Костов

Снимка БГНЕС

Иван Костов

Това, което си позволява ДПС – да използва религията за политически цели, е абсолютно недопустимо. Това не го прави дори Ердоган в Турция. Но тук, в България, религията е изцяло подчинена, тя е вкарана и във вътрешно-партийния конфликт. Става въпрос за злоупотреба с исляма. Това заяви бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов пред bTV.

Костов поиска промени в Закона за политическите партии, които да гарантират, че партиите няма да защитават групови и малцинствени права по начин, който ги противопоставя и изолира в страната. Трябва да се гарантира, че те няма да се опитват да представляват религиозна общност, категоричен беше бившият премиер.

МВнР трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули, така както навремето ние го направихме – изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия без разрешението на МВнР, заяви още Костов и поиска сегашният турски посланик да бъде обявен за персона нон грата.

"Той трябва да бъде обявен за персона нон грата, след като е навлязъл толкова навътре във българския вътрешно-политически живот. Не може Турция да се намесва толкова сериозно във вътрешния политически живот, защото това е опасно", каза Костов.

Следващата битка в ДПС ще бъде на 25 януари, когато двете страни ще се опитат да проведат една незаконна конференция на българското ислямско вероизповедание, прогнозира той.

Проблемът на радикалния ислям е политически – той иска да постигне политически цели, той политизира исляма, добави Костов. Българското мюсюлманско вероизповедание е създадено от много умни хора, включително висши свещенослужители на това вероизповедание, които са създали една българска институция – сега е моментът да се пребори българското ислямско вероизповедание да бъде независимо, да си бъде българска институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!