ДПС: Изборите са въпрос на месец-два

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2020 в 11:09 3430 2

Снимка BGNES

Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ. По график редовните парламентарни избори трябва да са в края на март следващата година. Повече от два месеца не затихват протестите с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

"Ако трябва да бъде точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. "Кога" е въпрос на месец или два", каза депутатът. Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, което е идеята на управляващите за излизане от политическата криза.

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване - според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет, като кой да го оглави е въпрос на преговори. Предложението на ДПС е експертният кабинет да бъде оглавен от човек предложен от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по големина партия. БСП обаче са против такъв сценарий. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заговори за експертен кабинет. Според ДПС този експертен кабинет трябва да се заеме с кризата, договаряне на средствата от ЕС за коронавируса, следващия програмен период и Зелената сделка и да осигурят честни избори.

Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, каза, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът. "Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на Министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен", заяви депутатът.

Той допълни, че ДПС са участвали в избирането на Радев с идеята, че той ще бъде контрапункт на политиката на реваншизъм. Това обаче не се случило. "Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с обратен знак. Още от същото, но с обратен знак", каза Летифов. Според него Радев не е осъзнал за какво служи президентската институция.

В четвъртък вечерта традиционният протест с искане за оставката на правителството стигна и до централата на ДПС на столичния бул. "Стамболийски". Сградата бе замервана с яйца.

Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той припомни протестите при лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган край Росенец.

"Там имаше организирани акции с цел някои политически субекти да бъдат реанимирани и, странно, но когато се качат на гърба на ДПС и на г- Доган, странно бързо те биват забелязани от обществото", каза Летифов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

2

Пенчо бре

25.09 2020 в 13:20

Халил ми прилича на големия комедиен актьор Георгий Вицин. Играеше "Страхливия". И този е предпазлив, ако не друго.

8362

1

Хуан

25.09 2020 в 11:52

А също така обществото, освен реанимираните политически субекти, забеляза и няколко незаконни постройки (т.е. всички без една), заграбен път, заграбен плаж, незаконен кей, НСО, подчинено да действа като частен башибозук, скована от страх полиция, неспособна да действа адекватно, кмет и общински съвет, обслужващи прищевките на бивш агент на ДС.