ДПС предлага експертен кабинет с премиер от ГЕРБ и вице от БСП

"Илияна Йотова да стане президент. Важна е не персоната, а да е наистина държавен глава, не постоянно да напада"

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2020 в 09:21 6343 5

Хамид Хамид

Дали ще са редовни или не, изборите предстоят и те са много скоро.

Това обяви депутатът Хамид Хамид от ДПС в интервю по Нова телевизия в коментар на политическата ситуация у нас.

На забележка от страна на водещия Виктор Николаев, че ДПС говори рядко от началото на кризата, Хамид отбеляза, че понякога мълчанието е по-силно послание отколкото празното говорене.

"Посланието, което председателят на ДПС направи при откриването на сесията на НС е, че страната върви към хаос. Нужен е спешен диалог”, заяви още Хамид Хамид.

По думите му затова ДПС е поискало две оставки и на двете страни - на Борисов и Радев.

Следващите месеци решават съдбата на България за десетки години напред, защото България трябва да се подготви за оперативните програми за следващия програмен период, каза депутатът.

Според ДПС след оставките трябва да последва обединение на всички политически сили и определяне на няколко приоритета - един от тях е провеждането на честни избори.

Ако президентът Румен Радев се оттегли, функциите му ще поеме вицепрезидентът Илияна Йотова, защото така е по Конституция. Според Хамид Хамид не е важна персоната, а "да бъде наистина държавен глава, не постоянно да напада, да търси конфронтация, да настройва едни граждани срещу други”.

Според ДПС при оставки и от двете страни, експертният антикризисен кабинет, който ще отговаря за провеждането на честни избори, трябва да бъде оглавен от най-голямата партия, а вицепремиерът трябва да е от втората по големина партия. „Нека и двете партии носят отговорност, да не се обвиняват след изборите кой как ги е манипулирал”, каза Хамид.

ДПС вече провежда консултации с други партии и независими депутати за отстраняване на председателя на парламента, обяви още народният представител. Според Хамид Хамид един от основните мотиви за исканата оставка е, че Цвета Караянчева не е „на висотата на поста си”.

„Организацията в НС е плачевна. Ето ви още един повод за оставка", обобщи Хамид Хамид.

Той коментира и протестите. Според него те са инструмент на всяка демокрация.

„Всеки гражданин има право да протестира, да иска оставки. Самите искания обаче не са изчистени, не предлагат решения. Искат се и оставки на неполитически лица, хора от независимата съдебна система”, каза Хамид Хамид. „Главният прокурор не е политическо лице. Той е част от независимата съдебна система, избиран е от прокурори, редно е те да му дадат оценка. Няма как политици да искат оставката на който и да е от съдебната система”, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

5

Пенчо бре

25.09 2020 в 10:13

"По думите му затова ДПС е поискало две оставки и на двете страни - на Борисов и Радев."

Балансьор, няма що! Divide et impera.

5014

4

Диди

24.09 2020 в 12:18

Приказки за наивници. Този специално се има за много вещ политик, но е прост като бамя. Президентът да си подаде оставката, премиерът да си подаде оставката, та дойде експертен кабинет с премиер от ГЕРБ и дебелият им гешефтар да продължи спокойно "делата и живота си", а партията им пак да командва под сурдинка съдбините на България. Та нали младите българи за това протестират бе глупако! И си въобразяваш, че празните ти приказки ще хванат дикиш, защото "философът" ви така си е наумил и втълпил в тъпите ви глави

8362

3

Хуан

24.09 2020 в 10:46

Въх! Притеснили се агите, че многото европарички, които ще дойдат, няма да ги огреят този път и как ли не се гънат, че да спасят положението, само и само същите партийки, които сега са в парламента да продължават да си делят постата. Оттук нататък се опасявам от отчаяни ходове - например Шиши да започне да идва на работа, а Доган освен летен и зимен сарай – да си направи пролетен и есенен.

1000

2

Bobi Krastev

24.09 2020 в 09:56

Като се разбираха с първанов не бяхме ли на същия хал .Защо се извъртате като въбови клинове. Тези лакърдий може да пробутвате на вашия електорот

5458

1

zuljin

24.09 2020 в 09:37

Абе УЛЬОВЦИ, вие над половината сте за ЗАТВОРА бе!!! Какъв експертен кабинет ви гони???
То бива бива наглост, ама ваш'то мина всякакви граници.
На народа наистина накрая ще му падне пердето и ще има линчувани...