ДКЕВР стартира процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата

OFFNews Последна промяна на 19 март 2014 в 14:45 2561 24

Председателят на ДКЕВР Боян Боев

Снимка БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри процедура по отнемане лицензите за снабдяване с електрическа енергия срещу трите ЕРП-та в България - EVN, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Решението бе взето обявено след заседание на ДКЕВР, продължило с часове.

Трите електроразпределителни дружества дължат на НЕК общо 347,6 млн. лева. Най-големият длъжник е EVN, който трябва да изплати на НЕК 216,6 млн. лева. Следва го ЧЕЗ със задължения от 67,3 млн. лева и Енерго-Про с неизплатени суми, възлизащи на 63,7 млн. лева.

Решението на ДКЕВР идва, след като в края на миналата седмица енергийният министър Драгомир Стойнев постави на ЕРП-тата ултиматум, чийто срок изтече вчера.

Според ДКЕВР неизплащането на задълженията води до блокиране дейността на НЕК и до невъзможност на компанията да извършва редовно плащанията си към производителите на ток. В становището си ДКЕВР посочва, че заради огромните задължения са застрашени доставките в цяла България.

Откритата днес процедура предоставя 7-дневен срок, в който дружествата могат да изчистят нарушенията си и 14-дневен срок, в който ЕРП-тата могат да предоставят становища по въпроса.

Малско след новината за решението на ДКЕВР от EVN България Електроснабдяване днес разпространиха официално становище до медиите. В него се казва, че дружеството "продължава да вярва в правотата и законосъобразността на своите действия" и приема процедурата на комисията като още една възможност, "която ще демонстрира недостатъците в системата и проблемите, създадени от нерешени въпроси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2014 в 16:00

Помнете паметта на Пламен Горанов и кръвта на Орлов мост от 19 февруари 2013.... Едно от исканията беше - не на ЕРП-тата.

20.03 2014 в 13:01

А по въпроса за одържъвяването на ЕРП-тата не съм единодушен - от една страна не съм убеден, че това е правилното решение, но от друга - сегашното положение е нетърпимо и не може да остане така, трябва да се вземат мерки.

20.03 2014 в 12:54

@Toro, а за какво според теб НЕК дължи пари на ЕРП-тата?Каква услуга предлагат ЕРП-тата на НЕК, че НЕК трябва да им плаща?Защото аз не се сещам за такава.Не се сещам да има и нещо, което да продават на НЕК.
---------------------
Санде, не се впрягай толкова с тия комисионни, малко знаеш за тия неща.Ще ти подскажа - поинтересувай се кой прибира комисионните за доставките на въглища за ТЕЦ Варна и къде отиват тия пари (предполагам, че знаеш чия собственост е този ТЕЦ).После пак ще си поговорим.

19.03 2014 в 20:57

... Бълхански, само дето не са ни виновни "чуждите", а комисионните! дето "нашите" изискват от чуждите... а, кажи си го да ти "олекне"...


... а'пропо, оправи ли се от настинката от Боровец...

19.03 2014 в 20:09

Абе има само две възможности – или държавата ще изгони тия чужди мошеннически ЕРП-та и ще си поеме пак електроразпределението с държавна компания, както трябва да бъде, или народа ще свали и това правителство, допускащо чужди компании да грабят българина.

И това важи не само за ЕРП-тата, но и скъпия ток от фотоволтаиците и вятърните мелници, както и за Софийска вода/Веолия, и всички останали чужди фирми, които купуват евтин български ресурс, и го препродават обратно на българите с фантастична печалба.

Търпението на хората вече се изчерпва.

19.03 2014 в 18:50

тия ЕРП-тата така хубаво ще ни отсъдят, че поне няколко милиарда ще им дължим.

хахахахахахахахахахахахаха
... и кой ще лапне комисионната от така присъдената насила "компенсация"... хахахахахахаха
и ще продаде отново ерепетата за поредно залагане на КЪпанчето, а.... НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ... правени сте "у дупе" ...и аз покрай вас... наздраве :)

19.03 2014 в 18:36

за НЕРАЗБРАЛИТЕ.........за НЕРАЗБРАЛИТЕ.........
ДКЕВР измисля юни 2013 г. НОВА методика за изчисляване на такса за зелената енергия. ЕРП-тата са платили тия 300 и кусур милиона.
Съдът обаче отменя таксата. Но НИКОЙ НЕ ВРЪЩА ПАРИТЕ на ЕРП-тата. Сега ако отнемат лиценза, тия ЕРП-тата така хубаво ще ни отсъдят, че поне няколко милиарда ще им дължим.

19.03 2014 в 18:16

Крайно време беше, но не само да се "открие процедура", а направо ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗИТЕ И ДА БЪДАТ ГЛОБЕНИ И ИЗГОНЕНИ тая чужда енергоразпределителна шайка.

Това три чужди държавни фирми, които купуват евтино българския ток, и го препродават обратно на българите с огромни печалби, а печалбите си ги изнасят в чужбина.

И не само на тях ами и на Софийска Вода/Веолия. Купуват българската вода на безценица, а я продават обратно с фантастични печалби. АЙДЕ КЪШ!

19.03 2014 в 17:28

... колкото струват фотоволтаиците х 2...

19.03 2014 в 17:26

Някой знае ли, колко пари дължи НЕК на ЕРП тата? И колко е общата задлъжнялост на НЕК?