Трайков: Още няколко милиарда заем и могат да национализират ЕРП-тата

Нели Чолашка 18 март 2014 в 13:00 10101 21

Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката.

Проблемът с дълговете към НЕК го създадоха регулаторът и държават, като надцениха приходите в системата, и търсят сега кой да плати сметката.

Това коментира за OFFNews бившият енергиен министър Трайчо Траков във връзка с ултиматума, който правителството и ДКЕВР дадоха на ЕРП-тата - да платят на НЕК 320 млн. лв. до края на днешния ден или ще им отнемат лиценза.

"Все някой трябва да плати сметката. Затова е цялата работа. Дори и да ги национализират пак някой трябва да я плати", категоричен е Трайков.

По думите му тези 320 млн. лв. са всъщност парите, платени на производителите на зелена енергия, които са събирани незаконно чрез временната такса за достъп, отменена от съда и това са пари, платени на ВЕИ-тата.

На въпрос възможно ли е наистина държавата толкова лесно да изкупи ЕРП-тата и да поеме електроразпределението както твърди сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев, Трайков отговори: "Сигурно може да вземат още няколко милиарда заем".

Относно процедурата по отнемането на лиценза, той напомни, че по закон, ако предприятията не могат да изпълняват задълженията си по лиценз и с това застрашават енрегийната сигурност, може да се отнеме лиценза.

Според Трайков, ако ЕРП-тата платят тези 320 млн. лв. ще бъдат изправени пред финансов фалит и вече ще бъдат в ситуация за отнемане на лицензи, защото няма да могат да изпълняват своите задължения и да доставят ток на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!