EVN са превели на НЕК 32 млн. лева краткосрочно финансиране

OFFNews 18 март 2014 в 15:05 4883 3

От електроразпределителното дружество EVN са превели по сметката на Националната електрическа компания (НЕК) 32 милиона лева краткосрочно финансиране. Това заяви на специална пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер.

Золфелнер подчерта, че така участват в осигуряване на ликвидността на Националната електрическа компания и това е само жест към нея.

НЕК дължи на ЕРП-то 144 милиона лева за присъединяване на възобновяеми енергийни източници. От EVN са пристъпили към прихващане на 104 милиона лева, дължими от НЕК.

Практиката за поддържане на дължими средства е законоустановена в целия Европейски съюз, подчерта Золфелнер.

Дължимите от електрическата компания пари са признати от Националната агенция по приходите.

По-рано днес от ДКЕВР поставиха ултиматум ЕРП-та да платят задълженията си НЕК до края на деня. "Ако ЕРП-тата не си платят до края на деня, утре ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз", каза председателят на комисията Боян Боев.

В неделя министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ако не платят до вторник дълг от близо 320 млн. лв. към НЕК, ще подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и най-вероятно ще започне процедура по отнемане на лицензите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!