НЕК не прие плащането на ЕВН, заплахата за национализация остава

OFFNews 18 март 2014 в 20:20 8008 21

Платежното нареждане, постъпило днес от ЕВН Електроснабдяване, бе отхвърлено от Националната електрическа компания (НЕК), защото то е предложение за заем, съобщиха от компанията.

В НЕК е получена днес сумата от 32 милиона лева от EВН Електроснабдяване, но платежното нареждане е предложение за заем, посочиха от пресцентъра на НЕК, цитирани от БТА. Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение. Тази сума е малка част от размера на задължението на ЕВН Електроснабдяване към НЕК, добавиха от компанията.

Нашата компания продължава да смята, че задълженията на ЕВН Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго - Про ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно указанията на ДКЕВР, заявиха от НЕК. От пресцентъра уточниха за БТА, че преведените суми от страна на ЧЕЗ са регулярни плащания, които не погасяват стари задължения.

По-рано през деня ЧЕЗ плати малко над 8 млн. лв на държавното дружество. Регионалният мениджър на ЕРП- то Петър Докладал обеща нови две плащания до края на март, но не назова сумите, които ще бъдат издължени.

В неделя министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ако не платят до вторник дълг от близо 320 млн. лв. към НЕК, ще подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и най-вероятно ще започне процедура по отнемане на лицензите им.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!