Димитър Стоянов: Очаквам президентът да връчи първия мандат другата седмица

МиГ-29 ще продължат да охраняват небето ни и през тази, и през следващата година, защото е по-добре с ръждясали руски доспехи, отколкото без тях

OFFNews 28 април 2023 в 18:32 1741 0

Стоянов

Снимка БГНЕС

Димитър Стоянов

Бившият главен секретар на президента Румен Радев и сегашен служебен министър на отбраната Димитър Стоянов очаква държавният глава да връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ през следващата седмица.

"Трудно е да предвидя колко време ще даде президентът Радев за връчване на първия мандат, но по неговите думи това, което разбираме, е, че той няма да чака дълго време във водене на излишни спорове и - грубо казано, кавги между двете политически парти", каза той пред бТВ. 

Според Стоянов няма нужда от повече протакане.

"Напротив има нужда от конкретни разговори, конкретни предложения и формиране на редовно правителство. Време е България да има редовно правителство, за да може да има една дългосрочно перспектива. Това правителство да има съответната виждания за програма, за прогнози и да ги реализира в един по-дълъг период", продължи мисълта си военният министър.

Стоянов смята, че в момента първата и втората политическа се противопоставят една на друга, но тяхното управление е нужно на страната. Двете формации обаче не давали голяма надежда за съставянето на редовно правителство.

"България няма нужда от постановка, а реални действия. Тази постановка ще бъде с разочароващ край за българите", изтъкна той.

По думите му тази година има достатъчно средства за капиталови разходи и той се надява да не бъдат орязани, както се канят някои политици.

"Чухме вече такива заявки от политически лица, но това ще бламира модернизацията на българската армия, която така или иначе върви с изключително бавни темпове. Моето желание е да не се пипат капиталовите разходи. А да се търсят други резерви в бюджета, ако ще бъде променен от народните ни представители", бе категоричен Димитър Стоянов.

От думите му се разбра, че МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а както върви - и през следващата
година, "защото успяхме да намерим някакви решения". Служебният кабинет направил всичко възможно по въпроса като обявил две обществени поръчки - за нови или ремонтирани двигатели и за ремонт на изтребителите. Стоянов очаквал те да се финализират.

"Министерството на отбраната и по-точно служебният кабинет никога не е предлагал МиГ-29 да се дават на нито една страна. България има ангажимент освен по Конституция, така и по Вашингтонския договор да охранява въздушното си пространство, както и за поддръжка на отбранителен потенциал. Един депутат беше споменал, че имаме ръждясали руски доспехи. По-добре с тях, отколкото без", посочи Стоянов.

Той увери, че 2 август м.г. до момента нарушаване на въздушното ни пространство не е имало.

"Нямаме какво повече да дадем на Украйна. Направили сме всичко, което ни бе възложено като дейност от парламента. Войната вероятно ще продължи. Все по-често се задава въпросът какво е победа. Никой не може да каже какъв ще е изходът. Едно е сигурно - няма да свърши скоро. Когато конфликтът е само на неколкостотин километра, има рискове. Пряка заплаха за увличане на България в конфликта обаче не виждам", добави Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови