Димитър Ганев: ИТН е основен електорален донор на Продължаваме промяната'

"Ако някой има шанс да победи Радев, то това е Герджиков"

Ружа Райчева 05 октомври 2021 в 16:49 5561 2

"Има такъв народ" е основен електорален донор на "Продължаваме промяната". Около 1/3 от избирателите на новата партия са разочаровани симпатизанти на ИТН, а около 1/4 от подкрепата идва от "Демократична България", заяви директорът на изследователския център "Тренд" Димитър Ганев пред БНР. 

По думите му данните от последните изследвания на "Тренд" показват, че ИТН "масово носят отговорност" за несъставянето на кабинет, което води до ерозия в тяхната подкрепа. 

"В 46-ото Народно събрание не се разбраха, защото политическият опит на ИТН не достигна за това да се влезе в някакви по-дълбоки преговори. Ако в следващите месеци има ръст на доверието към "Промяната продължава", това би било по-скоро за сметка на ИТН, отколкото на друга партия", смята Ганев. 

Димитър Ганев коментира изказването на Кирил Петков, че от ПП ще подпишат документ с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, според който след изборите те ще се превърнат в коалиция: 

"Петков е готов на споразумение с пожелателен характер. Няма предвид да се подпише декларация за общо явяване, както искаха ДБ. Той иска да покаже, че има партньорско отношение към тези две партии."

Според него е важно кои ще бъдат основните водачи на листи от новата партия на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Ганев смята, че издигането на кандидатурите на председателя на ВКС Лозан Панов и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков е бил възможно най-добрия ход за двете издигнали ги формации, сътоветно ДБ и ГЕРБ:

"Панов е напълно легитимна кандидатура в демократичната общност и се приема безкритично, което за тази нехомогенна общност не е лесно. За тях, той дълго време беше единственият автентичен и легитимен глас в съдебната система. ГЕРБ на свой ред търсеха широка кандидатура, с която да успеят да привлекат периферията и да излязат от политическата изолация".  

Димитър Ганев очаква, че има шанс проф. Анастас Герджиков да победи Румен Радев на президентските избори:

"Ако някой има шанс да победи Радев, то това е Герджиков, по простата причина, че партията издигнала неговия Инициативен комитет е два пъти по-голяма от тази издигнала Лозан Панов."

Той каза още, че очаква на 14 ноември да има по-висока избирателна активност от тези през юли, когато отбелязахме рекордно ниска избирателна активност на парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

2

Egocentric Eccentric

05.10 2021 в 18:53

Слушай и пълней

14469

1

случайно прочетох

05.10 2021 в 17:19

Хахаха!
""Ако някой има шанс да победи Радев, то това е Герджиков, по простата причина, че партията издигнала неговия Инициативен комитет е два пъти по-голяма от тази издигнала Лозан Панов.""

Не знаех, че успехът на президентските избори зависи от броя на хората в инициативните комитети! ;–)