Депутатите се скараха за правилника на НС и не успяха да го приемат

Йорданка Веселинова 16 декември 2021 в 17:11 3635 0

Снимка parliament.bg

Народните представите не успяха да приемат правилника за дейността в НС - въпреки удължения с два часа пленарен ден.

След 4-часов дебат депутатите успяха да стигнат едва до 23-та страница от проекта за правилник, който е дълъг общо 119 страници.

Причината: неочаквано възникващите спорове около теми като зеления сертификат, въвеждането на който не се предвижда в правилника, ръководството и броя на комисиите, както и общественото обсъждане на законопроектите.

Народните представители от ГЕРБ-СДС вземаха думата твърде често. Заради това от "Продължаваме промяната" на няколко пъти ги упрекнаха, че бавят гласуването и решенията. Христо Гаджев пък отговори, че изразяването на позиции от трибуната на НС не само че е право на депутатите, но и тяхно задължение.

Предложенията за прекратяване на дебатите бяха посрещани и с контрапредложения - от "Възраждане" и ГЕРБ-СДС - за удължаване на обсъжданията.

Освен това двете парламентарни групи се обявиха против предложението на БСП за повторно удължаване на пленарното заседание. 

24 комисии и съмнения за монопол

Спор в пленарната зала възникна около съставянето на парламентарни комисии. "Възраждане", ДПС и ГЕРБ нападнаха управляващата четворна коалиция заради избирането на председатели на комисиите. Двете ПГ се усъмниха, че опозицията няма да оглави нито една от тях.

Хамид Хамид от ДПС иронично отбеляза, че по време на социализма един и същ човек е бил генерален секретар, председател на МС на НРБ, както и на Държавния съвет на НРБ.

Атанас Славов от ДБ заяви, че изобщо не може да се поставя под въпрос, че всяка партия ще има представител в ръководството на комисиите. 

Темата възникна заради предложението на Славов председателят и зам.-председателите на НС да могат да оглавяват комисии. То събра подкрепа в пленарна зала.

Постоянните комисии в парламента ще са общо 24, вместо досегашните 22, решиха депутатите. Сред новите са Комисията по туризъм и Комисията за превенция и противодействие на корупцията. Антикорупционната комисия ще може на всеки три месеца да изисква доклад от КПКОНПИ, както и да изслушва председателя ѝ.

НС гласува и промени в наименованията - от Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата "климат", а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии - "дигитализация".

"Ще превърнем председателя на НС в административно-наказващ орган"

Такава теза изложи Маноил Манев от ГЕРБ по повод предложението на Атанас Славов да се носи административна отговорност от лицата, които са поканени за изслушване в комисия или в пленарна зала, но не се явят. 

Предложението беше отхвърлено, както в комисия, така и в зала. 

Мукаддес Налбант пита какво пие Тошко Йорданов

Към края на парламентарното заседание зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант от ДПС попита председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов какво пие и изрази надежда, че не е алкохол.

В реплика той ѝ отговори, че жълтата течност в бутилка от вода е чай и предложи Налбант да го помирише, за да се убеди.  Тя пък го контрира, че в пленарна зала и бутилките с вода са забранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови