Социалистите няма да подкрепят актуализацията на бюджета

С тази актуализация ще платим вашата сметка, каза на БСП и ДПС Владислав Горанов.

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 16:46 2835 1

Михаил Миков

БСП няма да подкрепи един законопроект за актуализация на бюджета, който беше внесен в три варианта – „Орешарски“, „Близнашки“ и „Борисов“. Смятам, че този бюджет променя и философията на бюджета, приет за 2014 година".

Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на дебатите преди първо гласуване на предложената от кабинета "Борисов" актуализация на Бюджет 2014 г.

"Продължава се политиката за подпомагане на пенсионерите. Само че на фона на тези 50 млн. лева се обосновава един свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем.

Ние от БСП определено смятаме, че това ново дългово финансиране за 4,5 млрд. лева, отново ще натовари данъкоплатците.

Затова си позволихме да внесем предложение, което няма да оскъпи толкова разходите. Става въпрос за десетки милиарди замразени средства. Пътят, по който се върви не е добър първи бюджет на това правителство“, коментира още Михаил Миков.

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на обвиненията му.

"Уважаеми колеги от ДПС и БСП имахте уникалния шанс да се измъкнете от дебата за огромната каша, която забъркахте, но не мога да не направя коментар върху думите на уважавания от мен г-н Миков.

Не мога да приема по никакъв начин, че сегашното правителство в първите дни, в които управлява, е виновно за който и да било от греховете, в които го обвинявате", коментира Горанов.

Той напомни, че пред временната бюджетна комисия е казал, че няма да защитава този законопроект, защото не е законопроект на това правителство.

"Той идва да плати вашата сметка. Но зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи на българските граждани, нима сте против да платим на земеделските производители, на животновъдите, нима сте против, г-н Миков, да платим сметката, която вие съставихте на вътрешното министерство с един несъгласуван закон.

Нима сте против да включим параметрите на здраноосигурителната каса. Ако искате колеги не подкрепяйте тази актуализация в частта за допълнителните разходи. Тогава обаче ще върнете България в това, в което упреквахте първото правителство на Бойко Борисов - държавата ще се превърне в некоректен платец.

Между другото в тази сума са и средствата за финансиране на спрените европейски програми. Искате ли да не платим на фирмите по спрените европейски програми", обърна се Горанов към Миков.

Той призова социалистите да не клатят валутния борд с неразумни и небалансирани законодателни промени.

"Не искам да адвокатствам на служебното правителство, защото нито вие, нито то имате вина за бедствията и наводненията, които се случиха през лятото, но сякаш в един момент и природата се бунтуваше срещу това, което се случваше в държавата", каза в заключение финансовия министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови