Депутатите одобриха бюджета на ЦИК, но без пари за машинно гласуване във всяка секция

OFFNews 29 ноември 2018 в 11:00 2788 0

Мнозинството в парламента одобри бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) без необходимите 50 млн. лв. за осигуряване на машинно гласуване във всички секции. Според БСП и демократичните извънпарламентарни партии точно толкова пари трябват за вот с машини навсякъде. 

От ДПС пък смятат, че заложеният бюджет на ЦИК, който е около 5 млн. лева, със сигурност няма да стигне за машинно гласуване във всяка секция, но 50 млн. са прекалено много.  

Социалистите имаха предложение парите да бъдат осигурени, но то беше отхвърлено. По време на дебатите управляващите и опозицията напомниха за противоречиви случаи, свързани с отминали избори. От БСП - за Арена Армеец, като обясниха, че ако е имало машини, членовете на избирателната комисия нямаше да са затворени в сградата с часове. От ГЕРБ пък припомниха за Костинбродската афера.

От БСП казаха още, че ако няма машинно гласуване, се оставя възможност за манипулация на вота. Юлиан Ангелов от Обединените патриоти обяви, че по тази логика, щом е нямало машини на президентските избори, и те може да са били манипулирани. Той обаче пропусна да спомене, че изборите за държавен глава бяха организирани от предходното правителство и премиера Бойко Борисов, а тогава техният кандидат - Цецка Цачева, загуби на вота. 

Резултатът беше 2 млн. на 1 млн. гласа, колко пък може да са манипулирани, отговори депутатът от левицата Крум Зарков.

Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова каза, че парите са заложени в централния бюджет, но те ще бъдат пренасочени тогава когато има условия за плащане.

С едната ръка давате пари, а с другата ръка правите така че да не се наложи никога да се използват, отговори Зарков. Думите му са заради внесения от управляващите от ГЕРБ и ОП по-рано този месец законопроект за промени в Изборния кодекс, който цели да ограничи машинното гласуване и да забави за неопределено време електронното. Проектът обаче още дори не е разгледан от правната комисия на първо четене.

По време на дебатите, в които Стоянова обясняваше, че пари за машини във всички секции има, депутатът от нейната парламентарна група и председател на правната комисия Данаил Кирилов обясняваше, че с машините не се спестява нито време, нито се премахват рисковете от манипулации. 

"ЦИК не може, не трябва, не бива и няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция, дори тези, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб", добави Кирилов. 

По време на дебатите председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски и този на ГЕРБ - Цветан Цветанов си размениха остри реплики. Пръв започна Свиленски. "Цветан Цветанов се страхува да въведе машинно гласуване, иска да определя правилата, но хората искат демокрация", каза социалистът. Зам.-председателят на ГЕРБ отговори, че предстоящият евровот ще бъде първата загуба, която ще понесе Свиленски като председател на предизборния щаб на БСП.

"Започна по същество една предизборна кампания на председателите на двата щаба за избори", каза Йордан Цонев по повод спора между Цветанов и Свиленски. Според депутата от ДПС обаче изборите, за които се готвят от ГЕРБ и от БСП не са за евродепутати, а предсрочен вот за нов парламент. 

В крайна сметка от партията на Мустафа Карадайъ поискаха дебатите да бъдат закрити, а мотивът - темата се изместила и депутатите вече не спорели за бюджета на ЦИК, а за това дали да има машинно гласуване навсякъде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!