Депутати забраняват комунистическите символи със закон

Юлиан Христов Последна промяна на 27 януари 2016 в 11:36 18914 60

Депутати забраняват комунистическите символи със закон

Всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати. Това е записано в предлаганите промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това предлагат депутати от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ.

Задължението за премахване на комунистическите символи се възлага на всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на "публично-правни организации, физически или юридически лица", които по силата на закона, ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим".

Според новите текстове всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в Музея на социалистическото изкуство. Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период у нас и такива, които възхваляват дейността на Българската комунистическа партия (БКП). Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела. 

На местата, на които има монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да бъде поставена указателна табела с текст: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Друг нов текст в закона задължава образователното министерство, директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица - с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях. 

Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

Към мотивите на законопроекта с промени, вносителите са записали, че 16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още могат да бъдат видени "безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим". "Но което е по-лошо - последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи стига до там, децата да идеализират престъпната дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата на националната икономика и селско стопанство в края на режима", пише още в мотивите. 

Според вносителите промените ще доведат до завършване на процеса на "декомунизация на страната" и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 17:01

Просперират само пяжините в главата ти цирк Балкански хахахах..
направо така са просперирали че още малко ще станат на 3 планети.

29.01 2016 в 21:37

Еми като бил толкова ЛОШ ТОЯ КОМУНИЗЪМ, защо тогава КИТАЙ, Виетнам и Северна Корея ПРОСПЕРИРАТ?

Това са КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРАНИ начело с КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ. Затова са икономически много по-добре от нас, дето се подлъгахме да се влачим на опашката след западняците.

Дето вика народа: "Тръгни след бръмбъра да те заведе на торището!". Омерзен съм.

29.01 2016 в 20:09

ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ! Мотивите въобще не ми се виждат сериозни, не познавам и чак толкова прости хора, които да не разбират какво е това комунизъм. На младите, които го подкрепят, им е налагано, вероятно и с бой от родителите им докато са ги убедили, че са в "прав" път. Въобще не подкрепям комунизма, но не подкрепям и законопромените горе. Разбира се от обществении и държавни институции и органи, сгради, облекло и т.н. трябва да бъдат премахнати комунистическите знаци, но останалото си е история и трябва да се помни. От целия текст горе одобрявам единствено табелата, която да "маркира" паметниците. Но в нея виждам само провокация към вандализъм, най-малкото такива табели трябва да се поставят нависоко, за да не ги достигат малкото останали червени старци, които ще са обидени от тях

28.01 2016 в 09:58

Колко трябва да ти е промит мозъка за да не вдяваш, че доходите и живота ни са такива благодарение на точно тия натрапени ни от окупатора СССР символи ?


Мършо, символите ли ти пречат да получиш по-добра реализация и по-високо качество на живот?!
Символите ли ти пречат да получиш по-добро образование?!
Символите ли ти пречат да произвеждаш нищо и да го реализираш?!
Кажи бе торен червей соросоиден!

28.01 2016 в 09:45

"И НА МЕН МИ ПИСНА" - С ПОСЛЕДНИТЕ СИ "ВЕЛИКИ" СЛОВА СИ СЕ САМООПРЕДЕЛИЛ,КАТО "(Без)мозъчен Дрисък Тъп!"

28.01 2016 в 09:44

"И НА МЕН МИ ПИСНА" - С ПОСЛЕДНИТЕ СИ "ВЕЛИКИ" СЛОВА СИ Я САМООПРЕДЕЛИЛ,КАТО "(Без)мозъчен Дрисък Тъп!"

28.01 2016 в 09:32

ТА ТЕ НЕ БИЛИ САМО ПРИМАТИ,НО И ХЕЙТЪРИ.С ТАЗИ ОМРАЗА ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖИМ.

28.01 2016 в 09:19

"По времето на комунизма имаше 9 фабрики и един завод"

И тези 9 фабрики имаха раздут персонал (+ партийни и комсомолски секретари на щат) и бълваха никому ненужна продукция, натрупаха дългове, които сега НИЕ всички плащаме.

НЕ, благодаря!

28.01 2016 в 06:51

А бе глупако неземен, дето се подписваш с Професор Балкански...страшно ми се повдига от тебе. То бива отврат, ама твоето край няма. Престани да си изливаш словесния бливоч тук. По всяка тема си компетенен, брей! Знеш ли колко ми пука за омерзението ти? Точно никак! Ай марш от тука и бягай при матушката си. (Без)мозъчен Дрисък Тъп!

28.01 2016 в 06:44

През времето на престъпния режим на комунизма баща ми след завършването си от университета веднага му дадоха работа и апартамент, в който той създаде семейството си. Сега завърших с отличен университет и ходя да измекярствам в Англия, защото на промоцията на випуска ми министъра на земеделието каза " Положението е лошо - оправяйте се както можете".
По времето на комунизма имаше стипендии за успех, сега въпреки пълен отличен като успех аз не видях стипендия, защото това кой ще вземе стипендия се определя от формула, в знаменателя на която е дохода на член от семейството - така ако декларирам, както и правех доход от 280 лв на член от семейството, а някой с четворка декларира доход от 1 лев и въри го гони.
По времето на комунизма имаше истинска и достъпна храна, макар и малко като асортимент. Сега консервите от месо се правят от пилешки фенери, кости смлени на паста, с добавена кожа и мазнина, а са и скъпи.
По времето на комунизма в града ни имаше 9 фабрики и един завод, сега са останали само магазини втора употреба и баничарници.
По времето на комунизма ако откраднеш те пребиват от бой в полицията, а сега дори да убиеш човек на улицата и дори да го направиш пред камери, пак си тръгваш свободен срещу 2000 лева.
Може да не е бил добър комунизма, но демокрацията, такава, каквато е сега и тук е по-лоша.
Моля някой да ме накара да обичам демокрацията! Искам!