ДАНС: Военните действия в Украйна може да обхванат и други държави

Не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване, посочва в годишния си доклад Държавна агенция ''Национална сигурност''

OFFNews 10 юли 2023 в 14:25 4537 6

ДАНС

Снимка БГНЕС/Архив

ДАНС

Военните действия в Украйна имат потенциал да се разпространят извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

Това става ясно от годишния доклад на Държавната агенция "Национална сигурност".

Процесите от войната в Украйна водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави. Фактори за дестабилизация на региона се явяват и "замразените" конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор, посочват от агенцията. 

ДАНС твърди, че руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира системата за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност.

В този контекст през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани.

Процесите в региона предопределят и високата разузнавателната активност у нас през 2022 г. Основните сфери на разузнавателен интерес остават относително непроменени и касаят:

  • външнополитическите позиции на България, детерминирани от членството в НАТО и Европейския съюз, особено в контекста на конфликта в Украйна;
  • двустранното сътрудничество с определени държави; вътрешнополитическата и икономическата ситуация;
  • обществените настроения и явления с перспектива за инструментализация;
  • процесите в сферата на образованието и културата;
  • тенденциите и нагласите сред земляческите структури на наша територия и сред българските общности зад граница;
  • способности и реформи в сферата на отбраната и сигурността и др.

Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия.

От ДАНС посочват, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване.

През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции.

Отчита се надпревара в модернизацията на стратегическите арсенали и изостряне на ядрената реторика.

Екстремизъм 

През 2022 г. крайнодесният сектор в България продължава да се характеризира с фрагментарност, ограничен кръг от привърженици и ниска обществена подкрепа.

Аналогично с организациите със сходна идеология в чужбина, с поетапното отпадане на противоепидемичните ограничения в началото на 2022 г. основните крайнодесни организации у нас увеличават броя на провежданите мероприятия и правят опити за привличане на нови членове и последователи.

Провежданите прояви са свързани с отбелязването на исторически събития и личности, както и с участия в протести срещу прояви на лица с нетрадиционна сексуална ориентация. През 2022 г. националистическото шествие „Луков марш" 7 е проведено въпреки забраната, но при значително ограничен общ брой от участници и чуждестранни гости.

Продължава задълбочаването на контактите на български крайнодесни формации с подобни структури от други държави. Малки групи от представители на българските структури присъстват по поводи,
свързани с отбелязване на исторически дати и личности в различни държави в Европа и Западните Балкани.

Участието на български граждани в подобни форуми създава условия за попадането им под радикализиращо въздействие от лица и групи, привърженици на насилствен екстремизъм.

Войната в Украйна не заема централно място в пропагандните кампании на крайнодесните формации, като акцентът се поставя върху хуманитарния аспект на конфликта и се предприемат кампании за набавяне
на хуманитарна помощ за българските общности в Украйна.

И през 2022 г. крайнолевите и анархистки формации в България имат силно ограничена членска маса и незначителна обществена подкрепа. Пропагандната им дейност е свързана предимно с изявления в социалните мрежи и интернет, насочени срещу политики на НАТО и САЩ.

За разлика от крайнодесните структури у нас, последователите на крайните идеологии от левия спектър правят опити за възползване от генерираното обществено напрежение за собственото си популяризиране. Главните теми в разпространяваните от тях пропагандни послания и организирани мероприятия са свързани с негативните
икономически тенденции вследствие налаганите противоепидемични мерки, както и инфлационните вълни и енергийна нестабилност, следващи войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

PaulPierce

10.07 2023 в 20:06

като гледам са превели 1-2 статии от чуждата преса :Р

585

4

Stoyancho

10.07 2023 в 15:25

hahahahah, дебнат ни в офанзива

723

3

user4eto

10.07 2023 в 15:19

Аааааааайде бе ....!

135

2

Far Rider

10.07 2023 в 15:13

Реакцията на Путин относно връщането на командирите от полка "Азов": Бяхме измамени! Това е нож в гърба! Ердоган: първо, те не измамих, а негативно те подкрепих, второ, не в гръб, а .. (вече шепнешком): но това не беше нож ..

-529

1

6екеr4о

10.07 2023 в 14:35

Сладурчетата написали доклад!

Точно тия дето прогнозираха тридневна Специална операция на мурзилките в УкраИна, та бяха подлъгали и тогавашния премиер министър да плещи глупости по тИлИвизора!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки