Даниел Лорер: Коренът на корупционните проблеми са ин хаус поръчките

OFFNews 22 януари 2022 в 20:14 5738 3

Снимка Архив

Коренът на корупционните проблеми у нас са ин хаус поръчките. Не самите ин хаус процедури са проблем, а проблемът е липсата на одитен, съдебен и следователски контрол. Някои инструменти ще бъдат изключвани, за да не се злоупотребява с тях. Не съм убеден, че правителството ще остави ин хаус поръчките, защото не се знае колко бързо може да се сложи контрол.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред Нова Нюз.

"Министерството на иновациите разполага с около 6 млрд. за целия период - 6, 7 или 8 години. Това не са съществени разходи за наука, иновации и конкурентоспособност", каза още Лорер. Стана ясно и че ведомството ще се намира в старата сграда на БНБ - на площад "Батенберг".

Относно компенсациите за бизнеса министърът обясни, че и електричество, и газ са покрити:

"Всички проблеми в обществото са адресирани максимално бързо. Програмата за компенсации за газ е 140 млн. лева за декември и януари. Надяваме се така потребителите да имат спокойна зима".

Лорер обясни, че приоритетите на правителството са в образованието - безплатни детски градини, ясли, учителски заплати с 25% над средната, както и в инвестициите в базова инфраструктура, енергетика, ЖП, пристанища. 

Относно ББР той заяви, че е необходимо ново лице, което условно управляващите наричат: "Нямате нужда от човек в ББР".

"Ще представим програма, насочена към производителите на розово масло. Ще бъде свързана с тяхната продукция", обяви министърът. 

Лорер каза още, че причините за инвестициите трябва да са икономически, а не геополитически. Относно реформите във Фонда на фондовете той сподели, че с ББР ще работят много близо и ще разпределят функциите си. "Една от функциите на Фонда на фондовете ще бъде да помага в управлението на оперативните програми. Надеждата ми е, че лятото ще видим и първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост".

Попитан какви нарушения са открити за месеца, през който управляват, министърът заяви, че нарушенията са установени още през лятото. Той даде пример е ЕКСПО в Дубай, където "се представихме меко казано неадекватно". По думите му управлението на бъдещите ЕКСПО ще бъде в Министерството на иновациите и растежа и допълни, че на това изложение не сме разбрали, че става въпрос за високи технологии, а отново сме разчитали на историята. 

Относно отношенията ни със Северна Македония Даниел Лорер посочи, че темата е от изключителна важност: 

"Изключително важно е за нас е темата за отношенията със Северна Македония да бъде многопистова и да развиваме добросъседска икономика. Бързото придвижване между двете столици е необходима предпоставка за нормализиране на икономическия оборот и самолетното придвижване е символ, че Скопие и София започват интензивен диалог". 

По думите му Северна Македония няма да приключи процеса на присъединяване, докато не гарантира за правата на българите: "Ако инвеститорите имат ясното усещане, че България се движи по пистата на правова държава, ще бъде най-сериозното отпушване на инвестиции у нас", коментира министърът на иновациите и растежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови