Даниел Лорер: Има заплаха от Русия и очакваме президента да застане заедно с нас

Ангел Марковски 30 април 2022 в 12:14 23447 4

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Даниел Лорер

Следващата вълна, която ще се зададе, е от руски бежанци. Вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно висококвалифицирани инженери, които разбират каква ще бъде икономическата разруха, която се задава там и търсят за себе си и за семействата си по-добро бъдеще. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в ефира на Нова телевизия.

Ние трябва да се подготвим организационно и законодателно и за посрещане на сериозни бройки на бежанци от Русия, допълни той.

За първи път имаме заплаха от страна на Русия към икономическата сигурност на България, това е фундаментална промяна и очакваме от президента да има смелостта да го заяви на българското общество и да застане заедно с нас, каза министърът. Позицията на президента е позорна в ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж – действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото във вкъщи, в ситуация на такава икономическа атака срещу страната, не можем да се делим на леви и на десни, на млади и на стари , на русофили и на русофоби, заяви още Лорер.

Според него важно е в момента да сме една отговорна нация, която иска заедно да премине през кризата и да излезем от другата страна по-силни. Той отбеляза, че за украинския президент Володимир Зеленски България е приятелска страна, премиерът Петков е бил един от малкото поканени в Украйна. „Това означава, че те оценяват всичко, което сме направили до момента“, посочи Лорер.

Нека да кажем ясно – ние сме „за“ военнотехническа помощ за Украйна точно така, както всички останали страни в ЕС, като нито една от тях не е влязла в открит конфликт с Русия по този повод, допълни министърът. Сега е дошъл моментът, в който България ясно трябва да каже чрез Народното събрание, че иска и трябва да подпомогне Украйна в тази война с Путин, допълни министърът на иновациите и растежа.

Лорер посочи, че вярва, че ще бъде намерена формулата, в която коалиционните партньори ще продължат да работят заедно. „БСП много ясно осъзнава къде е националният интерес в момента и политическата мъдрост ще надделее“, допълни той.

„Нито един от българските работодатели не иска „Газпром“, нито един от българските работодатели не иска плащане в рубли, нито един не иска България да нарушава санкциите на ЕС, но всички искат газ на разумни цени, така че да останем конкурентоспособни“, заяви Лорер. По думите му, тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите за газ трябва да се случват на европейско ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

30.04 2022 в 15:50

пРезидентът ли? Има да чакате, на него интересите му са в москва, пет пари не дава за интересите на България. Импийчмънт!

12319

3

Чичо ви

30.04 2022 в 13:43

Американски подлоги, ще бъдете натирени и вие, скоро

10298

1

AntiZ

30.04 2022 в 13:07

На фуражката егото му е по-голямо от чурката а и като прибавим някои утежняващи обстоятелства като сърпове, чукове и z-ки в главата му, не виждам как точно ще стане заставането му до правителството.
 
X

Да помогнем на украинските деца!