БСП внесе в парламента предложение за освобождаване на шефа на КЕВР

OFFNews 29 юни 2018 в 14:45 1778 0

Парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В мотивите на предложението на левицата се посочва, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона.

Въпреки това, в хода на обсъждането на доклада за дейността на КЕВР за 2017 г., органът е определил промените в Закона за енергетиката като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“.

„От тълкуването на Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона“, категорични са вносителите на проекта за решение.

Те заявяват още, че Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите, а КЕВР и нейният председател не могат да правят това. 

От БСП посочват, че това тълкуване, в лицето на председателя на КЕВР, представлява тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката.

В четвъртък шефът на регулатора Иван Иванов обвини БСП, че си прави кризисен пиар чрез обвинения към комисията.

Ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които проличаха и днес, заяви тогава Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови