БСП ще търси подкрепа извън партията за кандидатите си на местните избори

OFFNews 21 май 2023 в 08:41 1550 0

Снимка Мая Младенова

"На заседание на Националния си съвет БСП взе решение да участва в изборите за кметове и общински съветници през есента и упълномощи Изпълнителното бюро да търси възможности за разширяване подкрепата за кандидатите си", съобщиха от столетницата.

Търсенето на подкрепа ще е на основата на предизборната платформа на БСП. Националният съвет упълномощава лидерът на партията Корнелия Нинова да сключва споразумения за подкрепа с други политически партии и неправителствени организации.

Членовете на НС са дали мандат на Градските, Общинските и Районните съвети да вземат решение по преценка за обсъждане и образуване на местни коалиции на основата на коалиция "БСП за България", след съгласуване с Изпълнителното бюро на НС на БСП.

Националният съвет е утвърдил политическите изисквания и механизма за оценяване на дейността на кметовете и общинските съветници, издигнати или подкрепени от БСП или коалиция за издигане на кметове и общински съветници от "БСП за България" за местните избор.

Събранията ще бъдат от 1 юни до 1 юли 2023 г. с примерен дневен ред: оценка за работата на общинските съветници и кметовете, предложения за кандидати за кметове и общински съветници.

Общинските (районни), градски конференции да се проведат от 1 юли до 3 септември 2023 г. с примерен дневен ред:

- Приемане на оценка за работата на кметовете, издигнати или подкрепени от БСП и общинските съветници от БСП;
- Приемане на общинска (районна) предизборна платформа (визия) за участие в Местни избори 2023 г;
- Утвърждаване на формула и модел за участие в Местни избори 2023 на групата на общинските съветници;
- Издигане на кандидати за кмет на общината (района). Утвърждаване кметовете на населени места, подреждане и утвърждаване листата за общински съветници.

По време на заседание Националният съвет на БСП е взето решение да се възложи на ИБ на НС на БСП в срок до 23 май да изготви примерен график за провеждане на срещи с областните съвети на БСП за координиране на дейностите по организация и подготовката за участие на БСП в местните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови