БСП: Мачът е свирен, новият заем е заложен в Бюджет 2014

OFFNews 04 юни 2014 в 10:18 2225 4

Петър Кънев

Снимка БГНЕС, Архив

Заемът от близо 3 млрд. лева, който правителството се кани да вземе, е заложен в бюджета за тази година, подчерта в декларация от името на "Коалиция за България" червеният депутат Петър Кънев.

Той аргументира изказването си с това, че "от няколко дни хора облъчват медийното пространство с глупости".

Кънев подчерта, че заемът е "претоплена манджа", а притесненията около него са неоснователни.

"Става въпрос, че започваме дебати, които всъщност приключихме декември миналата година. Става въпрос за същия заем, за който всички ние гласувахме с бюджета. Цялата тая история малко ми прилича на претоплена манджа, защото трябва нещо да се говори. Не забравяйте, че този мач е свирен с приемането на Бюджет 2014 г.", посочи Кънев.

Депутатът изтъкна, че за заема има законно основание в Закона за държавния бюджет на Република България, където е разписано, че за 2014 г. максималният дълг на страната не трябва да надвишава 4,4 млрд. лева. Съгласно това правило, държавата може да поеме нови 3,9 млрд. лева дълг, който ще се реализира в заемно споразумение за 500 млн. евро и нови външни облигации на стойност около 3 млрд. лева.

По думите на Кънев средствата от новите заеми ще се използват за префинансиране на глобалните облигации на България, които са в размер на 1,086 млрд. долара, което се равнява на около 1,6 млрд. лева. Остатъкът до 3 млрд. лв., в комбинация с постъплението от емитирането на ценни книжа, ще се използва за погасяване на падежиращ тази година дълг от предходни години и за планирания преходен дефицит от 1,4 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови