БСП: Мачът е свирен, новият заем е заложен в Бюджет 2014

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 10:18 1761 4

Петър Кънев

Снимка БГНЕС, Архив

Заемът от близо 3 млрд. лева, който правителството се кани да вземе, е заложен в бюджета за тази година, подчерта в декларация от името на "Коалиция за България" червеният депутат Петър Кънев.

Той аргументира изказването си с това, че "от няколко дни хора облъчват медийното пространство с глупости".

Кънев подчерта, че заемът е "претоплена манджа", а притесненията около него са неоснователни.

"Става въпрос, че започваме дебати, които всъщност приключихме декември миналата година. Става въпрос за същия заем, за който всички ние гласувахме с бюджета. Цялата тая история малко ми прилича на претоплена манджа, защото трябва нещо да се говори. Не забравяйте, че този мач е свирен с приемането на Бюджет 2014 г.", посочи Кънев.

Депутатът изтъкна, че за заема има законно основание в Закона за държавния бюджет на Република България, където е разписано, че за 2014 г. максималният дълг на страната не трябва да надвишава 4,4 млрд. лева. Съгласно това правило, държавата може да поеме нови 3,9 млрд. лева дълг, който ще се реализира в заемно споразумение за 500 млн. евро и нови външни облигации на стойност около 3 млрд. лева.

По думите на Кънев средствата от новите заеми ще се използват за префинансиране на глобалните облигации на България, които са в размер на 1,086 млрд. долара, което се равнява на около 1,6 млрд. лева. Остатъкът до 3 млрд. лв., в комбинация с постъплението от емитирането на ценни книжа, ще се използва за погасяване на падежиращ тази година дълг от предходни години и за планирания преходен дефицит от 1,4 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2014 в 20:11

дай, като сме в завидно положение относно външния дълг, да теглим и да харчим, за да изпълняваме предизборни обещания. така нищо не става ! социална политика със заеми ? а като свършат заемите ? ...
изсипването на още пари в дупката, изпразнена ей тъй, от популизъм и късогледство, не ражда нищо, освен дефицит. дано не бутнат борда, че тогаз да видиш инфлация.
случаят с банките, трябва да изиграе роля за добра тренировка. и не да търсят кой какво 20 дни след това, а ЦРУ да е будно и да нюха по всяко време.

04.06 2014 в 12:39

Не знам само на мен ли ми се стува ама лицето на този ми прилича на гъз.

...ебаси фрийковете дето земат решенията за тази пробита държава

04.06 2014 в 10:39

От чисто икономическа гледна точка, заемът може и да е "претоплена манджа".
Но така и така от вас се иска оставка .. айде подавайте! другите теми после.

04.06 2014 в 10:34

Прави са - мачът е свирен, стадионът се опразва.
Всеки нормален човек се оглежда да избира държава.
25 години не успяха да ни изгонят, но вече май ще успеят.