БСП: Има чистка в дружествата на МО, назначават земеделци

Това е атаката срещу реформите, отговори Радан Кънев

Нели Чолашка 13 март 2015 в 11:06 2366 8

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Депутатите от БСП Ангел Найденов и Атанас Мерджанов на брифинг в парламента

В дружествата на Министерството на отбраната има чистка и министърът на отбраната Николай Ненчев назначава свои хора, предимно земеделци.

Това обяви на брифинг в парламента социалистът Ангел Найденов, който беше военен министър в кабинета "Орешарски".

Сменени са изпълнителните директори на "Терем" и "Снабдяване и търговия".

В "Терем" е освободен целия борд на директорите - трима души и на тяхно място са назначени петима - трима на РБ и двама на ГЕРБ, твърди Найденов. За директор е сложен Стоил Яков, лидер на ДСБ в Патрич.

По думите му сред назначенията доминират хора на БЗНС, партията на която е лидер министърът на отбраната и МО се превръща във феодално владение на земеделците и техните коалиционни партньори в РБ.

Новият шеф на "Терем" се занимава с оранжериен бизнес, а навремето беше замесен в скандал с черно тото, твърдят от БСП.

"Какво е общото между оранжерийния бизнес на председателя на борда на директорите и предприятие от отбранителната индустрия - военно-ремонтните заводи, не ми е много ясно. Освен, ако някой не разглежда доматите като лимонки или корнишоните като едрокалиберни куршуми", коментира Ангел Найденов.

По негова информация двама от членовете в борда, които са свързани с ГЕРБ, са протежета на депутати от партията, но отказа да назове имената на депутатите.

В дружеството "Снабдяване и търговия" на МО пък били уволнени общо 20 души и назначена Росица Русева за управител.

По думите на Найденов тя е дала достъп до информационния регистър за търговията на МО на частна охранителна фирма, а това е недопустимо.

Социалистът твърди, че двамата нови директори на фирмите на МО нямат допуск до квалифицирана информация. 

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев отговори на обвиненията.

"Има няколко големи държавни предприятия в България, едно от тях е холдинг "Терем", които в продължение на десетилетия са използвани за безобразия, кражби и злоупотреби и пълнене на партийни каси. Това, което зная до момента, откакто е назначен новият борд, е наистина страхотия.

Мога да говоря за човек, който е мое лично предложение и на който държа – г-н Стоил Яков, като председател на борда на Терем. Първата работа на г-н Яков беше да поиска одити от Сметна палата и от ДФИ. Познайте защо е този политически вой. Защото са разбрали, че ще има одити", коментира кънев.

Относно обвиненията към новия шеф на "Терем", че е свързан с черното тото, лидерът на ДСБ обяви, че съпартиецът му е станал жертва на политическа репресия преди няколко години. Абсолютно всички абсурдни подобни обвинения бяха снети няколко седмици след като бяха вдигнати, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews