БСП: "Енерго про" излъга, че праща фактури за ток

Левицата предлага промени в Закона за енергетиката, които ГЕРБ може и да одобри

Нели Чолашка 29 януари 2015 в 12:57 3234 3

Снимка Ивайло Анев

Драгомир Стойнев и депутати от БСП на брифинг в парламента.

"Енерго про" лъже, че уведомява предварително клиентите си с фактура за дължимите суми за електроенергия.

Това обяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев на брифинг в кулоарите на парламента.

Иван Иванов от БСП, който е от Шумен, обяви, че от години не получава хартиени фактури за сметките си за ток и това важи за всички клиенти на "Енерго про".

Проверка на OFFNews сред клиенти на това ЕРП потвърди думите на Иванов. Хората могат да проверят сметките си предварително в интренет с въвеждане на клиентския номер, но има много възрастни хора, които не използват компютър.

По закон ЕРП-тата са длъжни да уведомяват с фактура на хартия клиентите за дължимата сума за предходния месец и сроковете за плащане. Те имат право да не изпращат фактури само при изрично желание на клиента да проверява само по електронен път сметките си.

Двойните фактури за ток на хората от Северна България не са черна конспирация, както смята премиерът Бойко Борисов, но това не е конспирация, а несъвършенство в законодателството, обяви Таско Ерменков от левицата.

Той напомни, че в предишния парламент от БСП са предложили промени в Закона за енергетиката, които обаче не са били приети, а биха решили проблемите с фактурите за ток.

Социалистите предлагат при увеличено потребление на ел. енергията с над 50% от абоната, ЕРП-тата да има задължение да информират потребителя.

Освен това, ако потребителят обжалва нереалистично висока сметка, тя да не е дължима, докато няма произнасяне по жалбата и де не се спира тока за 1-2 дни просрочено плащане на сметките. БСП предлага да не се спира тока, ако просрочието не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата плюс забрана токът да се спира в почивни и предпразнични дни.

Те ще вкарват отново тези промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ, които касаят основно промени в начина на избиране на ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От левицата обявиха, че не търсят никакъв политически ефект с тези предложения.

Делян Добрев от ГЕРБ, председател на енергийната комисия, отговори на депутатите от БСП.

"Колегите са казали, че са внесли законопроект, с който едва ли не са щели бъдат решени проблемите, които имаме в последните няколко дни. Искам да напомня, че в 42-то Народно събрание и можеха да приемат каквито си искат текстове.

Те обаче не бяха подкрепени от тяхното мнозинство, тъй като имаше откровени, меко казано, необмислени неща, като това да не се плаща електроенергия в продължение на 3 месеца, което означава, че ще се събере сметка от 90 дни, а не 52, както е проблемът в "Енерго про", тоест проблемът щеше да е още по-голям", коментира Стойнев.

Той уточни обаче, че в новите предложения на социалистите имам и разумни неща и ГЕРБ ще ги обмисли. Възможно е те да бъда приети при второ четене на промените в Закона за енергетиката.

Относно проблема с фактурите на хартия Добрев потвърди, че дружествата са длъжни да я изпращат и напомни, че при данни за нарушения от страна на ЕРП-тата ДКЕВР трябва да направи проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!