След публикация на OFFNews "Южен поток България" намалява заплатите

Ива Оприкова 27 януари 2015 в 17:40 12544 5

След публикация на OFFNews за скандално високите заплати в "Южен поток България" те ще бъдат намалени, обещаха днес от Българския енергиен холдинг в отговор на наше запитване. Новите им размери обаче ще предложи изпълнителният й директор от българска страна Димитър Гогов, става ясно от отговора.

По информация на OFFNews, публикувана на 12 декември, руският директор на проектната компания Игор Елкин (някога директор и на "Топенерджи") получава над 15 500 евро (31 000 лева) на месец. Отделно той има бонуси, безплатно жилище с напълно покрити разходи, безплатни застраховки, безплатни самолетни билети за него и семейството му, допълнително безплатно медицинско обслужване в Правителствена болница и избран от него зъболекар. От документите, които получихме, не ставаше ясна заплатата на българския директор Димитър Гогов, общите разходи на компанията, собственост на БЕХ и "Газпром", надхвърлят 50 млн. лева. Компанията продължава да генерира разходи и след като руският президент Владимир Путин обяви окончателното спиране на проекта.

На заседание от 20 януари Съветът на директорите в БЕХ е възложил на изпълнителния директор от българска страна Димитър Гогов да разработи предложение до Съвета на директорите на "Южен поток България" за коригиране на трудовите възнаграждения на служителите до изравняването им с осреднения размер на трудови възнаграждения за сектор "Енергетика", се казва в отговор от БЕХ до OFFNews. Справка в статистическите данни показва, че средната заплата за производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия на газообразни горива е 1528 лв за четвъртото тримесечие на 2014 година.

От принципала на БЕХ Министерството на енергетиката заявиха, че не можели да се месят едностранно в определянето на възнагражденията в "Южен поток България", заплатите трябвало да коригира ръководството на дружеството. Самото дружество не можело да бъде закрито, защото няма официално уведомление за спирането на проекта от Русия, обясниха от МЕ.

Не е ясно в какъв срок заплатите ще бъдат намалени, нито до какъв размер ще бъдат коригирани трудовите възнаграждения.

OFFNews изпратихме и запитване до премиера Бойко Борисов знае ли размера на заплатите в дружеството "Южен поток България" и какви мерки ще предприеме за тяхното преразглеждане. До момента нямаме отговор на медийното ни запитване.

Междувременно, получихме документи с още по-скандални данни за парите, получавани от ръководството на "Южен поток България", които проверяваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови