Quantcast

След публикация на OFFNews "Южен поток България" намалява заплатите

Ива Оприкова Последна промяна на 27 януари 2015 в 17:40 11856 5

След публикация на OFFNews за скандално високите заплати в "Южен поток България" те ще бъдат намалени, обещаха днес от Българския енергиен холдинг в отговор на наше запитване. Новите им размери обаче ще предложи изпълнителният й директор от българска страна Димитър Гогов, става ясно от отговора.

По информация на OFFNews, публикувана на 12 декември, руският директор на проектната компания Игор Елкин (някога директор и на "Топенерджи") получава над 15 500 евро (31 000 лева) на месец. Отделно той има бонуси, безплатно жилище с напълно покрити разходи, безплатни застраховки, безплатни самолетни билети за него и семейството му, допълнително безплатно медицинско обслужване в Правителствена болница и избран от него зъболекар. От документите, които получихме, не ставаше ясна заплатата на българския директор Димитър Гогов, общите разходи на компанията, собственост на БЕХ и "Газпром", надхвърлят 50 млн. лева. Компанията продължава да генерира разходи и след като руският президент Владимир Путин обяви окончателното спиране на проекта.

На заседание от 20 януари Съветът на директорите в БЕХ е възложил на изпълнителния директор от българска страна Димитър Гогов да разработи предложение до Съвета на директорите на "Южен поток България" за коригиране на трудовите възнаграждения на служителите до изравняването им с осреднения размер на трудови възнаграждения за сектор "Енергетика", се казва в отговор от БЕХ до OFFNews. Справка в статистическите данни показва, че средната заплата за производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия на газообразни горива е 1528 лв за четвъртото тримесечие на 2014 година.

От принципала на БЕХ Министерството на енергетиката заявиха, че не можели да се месят едностранно в определянето на възнагражденията в "Южен поток България", заплатите трябвало да коригира ръководството на дружеството. Самото дружество не можело да бъде закрито, защото няма официално уведомление за спирането на проекта от Русия, обясниха от МЕ.

Не е ясно в какъв срок заплатите ще бъдат намалени, нито до какъв размер ще бъдат коригирани трудовите възнаграждения.

OFFNews изпратихме и запитване до премиера Бойко Борисов знае ли размера на заплатите в дружеството "Южен поток България" и какви мерки ще предприеме за тяхното преразглеждане. До момента нямаме отговор на медийното ни запитване.

Междувременно, получихме документи с още по-скандални данни за парите, получавани от ръководството на "Южен поток България", които проверяваме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 10:53

Бедни ще сме, бе хора, бедни ще сме си завинаги. Децата ни до едно ще избягат, независимо колко са умни или учили. Тече в държавата отвсякъде като вода през решето, и все законно.Незаконното не го броим. Няма как да ни излезе сметката.

27.01 2015 в 20:23

колко ли такива фирми и сдружения издържа Държавата ?
целта им е никаква, но конюнктурно се налага да съществуват някак си ... вместо това, обаче, само представителните им разходи на месец са едва ли не по-големи от целия годишен бюджет на коя да е елитна гимназия ...
докато не се разбере, че Държавната пара не е ничия пара - няма да има подобрение! и в тази област трябват реформи.
уж родната ни енергетика беше във фактически фалит и без увеличение на цената на ел.енергията нямаше как да се прогнозира нещо по-добро. в същото време - заплати, командировки, квартири, самолетни билети и т.н. ... на умрели смесени дружества. Русия няма интерес официално да прекрати проекта. пък вземе ли Гърция да се изсухли от ЕС, тогава да видим откъде ще им минат тръбите на братушките за Сърбия.

27.01 2015 в 18:46

Никой не иска закриване на фирмата, преди официална нота от Русия за едностранното прекратяване на проекта. Достатъчно е да се сведе съставът й до санитарен минимум - шеф, технически изпълнител и касиер-счетоводител. А с оглед на това, че не се извършва никаква дейност и фирмата не реализира приходи, заплатите да бъдат сведени до не повече от средната заплата за страната. Така или иначе поддържаме фиктивно тази фирма, за да не ни съди Путин, поне да сведем загубите до минимум ...

27.01 2015 в 18:19

Давайте сега със заплатите на дружеството за реиндустриализация на България, нови мощности АЕЦ Козлодуй, дружеството в Тец Марица-изток 2 за нови мощности и т.н.

27.01 2015 в 17:57


Ами напишете една публикация за ........цената на тока.....................току виж свалили и.....нея:)))))))))))