Делян Добрев за сметките за ток: Замириса ни на глоби

OFFNews 27 януари 2015 в 08:11 2942 13

Делян Добрев за сметките за ток: Замириса ни на глоби

Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Глобите са толкова високи, че действат превантивно.

Така председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев коментира пред Нова телевизия случая със завишените сметки за ток във Варна, при който 67 хил. души получиха две фактури за ток.

Днес комисията ще проведе извънредно заседание, на което ще бъдат изслушани представители на трите електроразпределителни дружества.

Глобата, която грози дружеството при установено нарушение, е от 20 хил. до 1 млн. лв. 

Добрев все пак уточни, че глобата не се налага от парламента, а от ДКЕВР и ако регулаторът установи, че има нарушения, ще наложи глоба. Той обясни, че в случая с Енерго-про дружеството формално е спазило нормативната уредба, но е нарушило собствените си общи условия, според които сметката трябва да бъде изпратена до клиентите до осмо число на месеца. Това обаче не се е случило. 

Добрев каза още, че едва ли причината е само небрежност:

"Съмняваме се, че основното е небрежност. Как успяха двете останали ЕРП да се справят? Силно е да се твърди, че е умисъл. Може би е и безхаберие, но не мисля, че е заговор", каза той.

Добрев заяви, че на заседанието на комисията ще бъдат извикани представители на електроразпределителните дружества, от които депутатите очакват да получат информация за фактурирането на потребителите през зимните месеци. 

ДКЕВР са пуснали заповед за проверка на трите енергодружества. От регулатора са изискали графиците, по които е правено отчитането. Вероятна причина за получаването на две фактури е липса на инкасатори или лошо управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!