Божидар Димитров: Бареков не е умен колкото Мохамед

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2015 в 14:07 6432 12

В задочен диалог влязоха шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров и председателя на България без цензура Николай Бареков. 

Повод стана изявление на историка от понеделник, в което той сравнява "проекта "Мохамед" с "проекта "Бареков". 

„Току що научих, че моят приятел Божидар Димитров ме обвинява за разстрела на френските карикатуристи от "Шарли Ебдо", както и че съм нещо като Пророка в българската политика. Благодарен съм на този историк, защото единственото, с което не бях сравняван до момента от поръчковата научна мисъл беше, че съм Ислямска държава и Ал Кайда едновременно.” Това написа председателят на „България без цензура” Николай Бареков във „Фейсбук”.

Той коментира още: „Скъпи приятели, да си Абу Бакр Ал Багдади и Осама бин Ладен във времето, в което си и европейски депутат и член на ръководството на Евроепейските консерватори означава само едно. Д-р Любен Дилов - син е прав. Образът на Николай Бареков е шизофренен…в очите на моите политически опоненти. Или както казва народът – очите на страха са големи.”

В отговор Божидар Димитров каза, че не е бил разбран правилно и че Бареков "не е и толкова умен, колкото Мохамед". 

Ето и пълния текст на отговора на историка: 

Моят наистина приятел, Николай Бареков, изглежда не е разбрал за какво става дума.

Уточнявам: Исках само да кажа, че ислямът е политически проект, който е маскиран с религиозна идея, и посочих най-близкия до днешния български народ пример – партията „България без цензура”.

Иначе повечето политически партии /и в историята и днес/ са политически проекти. Понякога се знае кой финансира тези политически проекти.

Успехът, макар и временен, на една друга партия /но все пак за 70 години/, претендираща да вземе властта в световен мащаб и успяла да направи това в Руската империя, бе благодарение на субсидията на германския кайзер. Съмнява ли се някой в България кой субсидира партия „Лидер”?

Що се отнася до „поръчковата” историография, навярно г-н Бареков би трябвало да знае, че науката /не само историята/ по принцип е поръчкова. Поръчители могат да бъдат правителства, фондации, любопитството или жизнени необходимости.

Примери: Правителството на САЩ свиква след изстрелването в космоса на първия съветски „Спутник” екип от учени и им казва: „Трябва първи да кацнем на Луната”. И почва работа, щедро субсидирана.

Фондация „Византия” обявява проект за проучване на политическата мисъл на империята през ХІ век. Срок - 3 години, стойност - 5 милиона долара. Явяват се учени от цял свят и който спечели - работи. Почти 99% от учените-историци в света работят така. Разбира се, лошо е, когато исканият резултат е искан от поръчителя: „Докажете, че в Батак не е имало клане”, или „Левски и Ботев са терористи”. Нарочно използвам примери, познати на българската общественост.
Така, че г-н Бареков не е нито ИДИЛ, нито „Ал Кайда”. За негово съжаление не е и толкова умен, колкото Мохамед. Иначе последователите му нямаше да се топят, а Мохамед и днес има 1 милиард и 600 милиона последователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2015 в 21:23

Taнич - перманентно ровещ по казанич; е известен бюреков трол по тези ширини. Ровещ във гомнянич - ако ще ни убеждаваш колко е крив проф. Димитров използвай арументация, той може да е всякакъв ама използва аргументи човека. А не като теб - guilt by association. https://bookofbadarguments.com/ , страница 32. Цървул нещастен

13.01 2015 в 21:14

Какви приятели бълнуваш бе, гомноядецо ! Скъпи приятели - ти нямаш приятели, Бареков. Така става когато си мръсен предател и боклук бе, поп Кръстьо

13.01 2015 в 18:34

Димитров си върти далаверата с продажба на антики от Историческия музей и това е факт. Всеки знае това и не би трябвало да има изненадани от това че е корумпиран

13.01 2015 в 16:23

А ти не си умен колкото Архимед, Софокъл, Леонардо и Цезар ама какво да те правим

13.01 2015 в 15:49

Aлек,ако на повечето българи "им хлопаще дъската" поне наполовина колкото на Божидар Димитров,нямаше да има "творения" като боклука Бареков, а още по-малко би се толерирало изопачаването на българската история и действителност в полза на продажните и недостойни политици-престъпници.

13.01 2015 в 15:46

Ма много ясно, че не е умен колкото един измислен герой. Как може да се сравнява ума на един реален човек, с един измислен такъв?

13.01 2015 в 15:32

Божо скоро не е откривал и вампири, здравата му хлопа дъската.

13.01 2015 в 15:25

Професор Димитров, не слизайте на просташкото ниво на Дудука.
Не напразно е внук на Кольо-Лайното и нали знаете както казва народа за редкото лайно!

13.01 2015 в 15:23

Toi ne e zhaluk Toi znae na kude shte duha viatura

13.01 2015 в 15:06

Прав си Troev, Бареков се обяви срещу статуквото!... и с обявяването си остана!
 
X