Божанков: За съжаление, съдебната реформа ще се случи под външен натиск

Ружа Райчева 02 март 2023 в 10:43 2890 1

Явор Божанков в парламента

Снимка БГНЕС/Архив

Явор Божанков в парламента

Този изплашен Борисов, който видяхме една вечер в национален ефир, чиято всяка трета дума беше "Подкрепям реформата, те ме подведоха, иначе аз съм много за", говори само едно - Борисов ще подкрепи съдебната реформа, не защото иска, а очевидно, защото няма избор.

Това заяви пред БНР Явор Божанков, водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в Габрово. Божанков беше депутат от групата на БСП в предходните пет парламента, но я напусна, разграничайки се от партията с позицията си срещу връщането на хартиените бюлетини.

"На тези избори имаме две страни – от една страна е коалицията "Магнитски", която се бори за оцеляването си, и другата, която иска да направи съдебна реформа. За съжаление, съдебната реформа ще се случи под външен натиск, а не защото нашето общество има достатъчно силна имунна система, за да се бори с корупцията. Заради международния натиск съм убеден, че ще има съдебна реформа", заяви Божанков.

Той каза, че не изключва възможността, познавайки Борисов, ГЕРБ и начина им на работа, те да опитат "да осакатят" реформата и да я променят до степен, в която тя да стане неефективна и безполезна.

На предходните избори Божанков беше кандидат-депутат в листите на БСП за Велико Търново. По думите му е естествено да чува критиката как е преминал от една парламентарна група в друга. "Но аз не съм минавал на друга страна, защото защитавам една и съща страна. Ако някой си е променил позицията за хартиените бюлетини, и ако някой си е стиснал ръката с ГЕРБ, това вече е техен проблем. Всички промени в ИК станаха с гласовете на БСП", подчерта Явор Божанков.

Според Божанков ПП-ДБ правят същото, което е правил и самият той - борят се за съдебна реформа и срещу хартиената бюлетина. "Една и съща страна защитаваме", смята той. Относно това дали е разпознаваем в Габрово, Божанков заяви, че по време на предходната кампания, като кандидат на БСП, се е срещал с много хора в района и е организирал срещи. На въпрос как и с кого е водил разговор за участие в листите на ПП-ДБ, той отговори:

"С мен говориха тримата политически лидери в коалицията, хайде те са повече - и от "Зелено движение", и от ДБ и ПП, на база това, което съм вършил, на база тия планове, което имат и битката, която предстои. Те ми казаха: "Имаме нужда от теб" и аз бях изправен пред този избор - да има кажа: "Чудесно, но имам готин живот,  семейство и хубава работа извън това, продължавайте си битката" или да продължа, защото нямам никакви съмнения, че това, което правя аз, и което правят те - е едно и също."

По отношение на БСП Явор Божанков коментира:

"И аз съм дал много в тази битка. Бил съм достатъчно активен. Работил съм на 110% от възможностите си. Естествено, че съм благодарен, но мисля, че и аз съм направил много за тях. Естествено, че ще понасям критика, но моята битка е една и съща. Някой друг е предал принципите си и всичко, срещу което се е борил. Резултатът, който те очакват от всички тези истории с хартиени бюлетини и стопиране на съдебната реформа, ще бъде абсолютно негативен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

02.03 2023 в 17:26

Браво на младежа! Успех!