Борисов: Влизаме в чакалнята на еврозоната през юли, банките да внимават за капитала си

OFFNews 21 февруари 2020 в 13:18 3974 3

Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел.

По време на разговора двамата обсъдиха напредъка на страната ни за влизането в чакалнята /ERM II/ на еврозоната, съобщиха от МС. 

Премиерът Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт на България години наред, финансовата стабилност и дисциплина, които се оценяват високо от Европейската комисия и от вицепрезидента й. „Времето, за което говорим, е юли месец, не април. Дотогава българските банки трябва да наблюдават много внимателно капиталовата си състоятелност, за да няма допълнителни пречки", допълни министър-председателят.

„Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хората", подчерта още Бойко Борисов.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Валдис Домбровскис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

24.02 2020 в 13:08

В интерес на истината не съм много убеден дали присъединяването към еврозоната ще е добре за нас. Дано поне запазят курса фиксиран, че ще стане мазало.

4000

2

One Direction

24.02 2020 в 11:26

Абе, влизаме, ама дали влизаме? Май ще дойде юли и ще кажат, че отлагаме пак. Щото държавата ни, квото и да си говорим, не е за еврозоната. Тука пенсионерите взимат 100 лева, дупките по пътищата се запълват с автомобилни гуми, много хора живеят на критичния минимум, други трупат милиони незаконно...Ква еврозона, кви пет лева.