Борисов: Свалят ли кредитния рейтинг на една страна, тя се засилва по нанадолнището

OFFNews 14 юни 2014 в 10:17 4814 3

Снимка Архив

Бойко Борисов

Когато основни кредитни агенции в света започват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години.

Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с понижения от "Стандарт енд Пуурс" кредитен рейтинг на страната ни пред "Фокус".

По думите му българите са си избрали такива втора, трета и четвърта партия на парламентарните избори, "че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време".

„Просто не трябва да си пророк. Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат, без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи още Борисов.

Той обясни, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света "на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги".

"Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, допълни Борисов.

Вчера стана ясно, че агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка - от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Като основна причина за това се посочва нестабилната политическа ситуация в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови