"Стандарт енд Пуурс" понижи кредитния рейтинг на България

ОFFNews Последна промяна на 13 юни 2014 в 21:31 6800 5

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива.

Основна причина за това се посочва да е нестабилната политическа ситуация в страната.

"Стандарт енд Пуурс" твърди, че сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа.

Като Основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%.

За силни страни на рейтинга са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка. За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи – дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на провежданата политика.

Експертите от "Стандарт енд Пуурс" не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката. Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 г., дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година.

От началото на годината пазарът на труда се подобри съществено с увеличение на заетостта с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 г., което се случва за първи път от 2009 г. насам.

Положителното развитие на пазара на труда, подкрепено и от нарастването на реалната средна работна заплата с 4,2% доведоха до повишаване на индикатора на потребителското доверие, който през април достигна най-високата си стойност от средата на 2007 година“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов.

Анализът на "Стандарт енд Пуурс" можете да видите тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2014 в 12:02


"Като Основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%. "
Кой управляваше тогава, кой е виновен, КОЙ, КОЙ, КОЙ?

14.06 2014 в 08:31

Чета тука какво е казал финансовия министър и как в България тече "МЕД И МАСЛО ОТ ЧЕШМИТЕ".А видите ли "лошите" американци ни свалят рейтинга.

Само че сегашните управляващи смениха на всички административни органи шефовете и неудобните.Сега Чобана си мисли че като си играят с числата и като си ги наместват както им е КЕФ,се връзват и агенциите извън България,Е ДА АМА НЕ,Я ДРЪЖ ТЕЗИ ШАМАРИ!

14.06 2014 в 00:00

golemi mazohisti sme tova bylgarskia narod....ma nali mnogo sa zaeti po vreme na izborite ...

13.06 2014 в 22:12

... яааааааааааааа, ма как убаво ги е насолил чобан-рапъра

... направо ги е смачкал тея вредители от Стандарта... направо им е скрил фиска...

... хахахахахаха

... както и яВОРчо кюмюрджиев размаза ЕК... законодателно, и с гласец на гимназистка-отличничка им го разясни!

... хахахахахаха

13.06 2014 в 22:02

да благодарим на двете последни правителства за постижението.
Нали помните, че след преврата миналата година, комунистите обещаваха на простолюдието как щели да понижават лихвите?
Е, понижиха, ама кредитния рейтинг.
Което означава по-високи лихви по кредитите.
Честито!
За каквото си гласувал, това си и получил.