Борисов се извини заради Симеонов, но не го уволни

Лавина от искания за оставката на вицепремиера след позорните му думи: Бареков го нарече 'морален урод', ЕНП заплашиха да свалят премиера

OFFNews 19 октомври 2018 в 14:47 5124 0

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на вицепремиера си Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания, но не обели и дума за негово уволнение.

Пред партийната си телевизия СКАТ лидерът на НФСБ направи изключително грозно изказване за Закона за хората с увреждания:

"Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си. Манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че този закон е заченат в грях. Той е започнат с грях, продължи с нарушения, с погазване на всякакви срокове на административните органи."

Премиерът Борисов хем порица Симеонов, хем отказа да клати коалиционното споразумение с Патриотите като го отстрани.

"Мога само да се извиня от името на правителството за това, което Валери Симеонов е казал по адрес на майките на деца с увреждания. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите. Това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. С майките постигнахме споразумение, дадохме си срокове, законопроектът мина на Министерски съвет, предстои обсъждане и се надявам да бъде гласувано до идния петък. Всичко, за което сме се разбрали, ще бъде изпълнено", реше трижди премиера на страната.

Позорните думи на Симеонов предизвикаха лавина от гневни коментари, а майките на децата с увреждания, веднага поискаха оставката на Бойкоборисовия коалиционен партньор. Според тях лидерът на НФСБ няма място в управлението, а камо ли да отговарят за демографската политика.

"Този човек не може да остане и минута повече на поста си. Ние не искаме само неговата оставка. Днес, с вота на недоверие, искаме оставката на цялото правителство за катастрофата в здравната система, за агонията, на която са подложени българските граждани. Така че днес е денят, в който искаме цялото правителство да си ходи", коментира и председателят на БСП Корнелия Нинова, която се срещна с майките днес.

В призива за оставка на Симеонов се включиха и извънпарламентарните десни от Единна народна партия, които заплашиха Борисов "ако не пристъпите към неговото уволнение се налага всички ние да пристъпим към Вашето уволнение".

Темата със скандалното изказване дойде като удобна топка на бившия безцензурен лидер и настоящ консерватор Николай Бареков, който напоследък гравитира около Волен Сидеров, който от своя страна е във все по-изострена словесна престрелка със Симеонов.

"В никакъв случай не бих подложил себе си и партията си заедно с хората, които вярват в идеалите на консерватизма и патриотизма, на каквато и да е било колаборация с моралния урод Валери Симеонов. Той няма грам човечност и е абсолютен дебил. Призовавам Бойко Борисов и Волен Сидеров, които са български бащи, незабавно да му поискат оставката. В противен случай и те нямат място в политиката", заяви евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови