Томислав Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

OFFNews 05 декември 2015 в 15:22 4724 5

"Европейските фондове са вид ускорител на растежа, в никакъв случай икономиката ни не е в наркотична зависимост от тях. Да, когато аз самият коментирам, примерно, че 80% от публичните инвестиции се дължат на еврофондовете, и всички казват: "Ето, какво бихме правили без еврофондовете, ние не бихме съществували като икономика". Не, България пак би съществувала като икономика, но нямаше да има възможност да инвестираме с такъв замах. И със сигурност част от макроикономическите показатели биха били по-ниски."

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Седмицата" по Дарик радио и допълни, че дори и в силна година, еврофондовете са не повече от 4% от БВП, което е относително малко.

Вицепремиерът потвърди, че България има да наваксва, ако иска да усвои европейските средства за програмния период от 2007 до 2013 г., което приключва минута преди полунощ на 31 декември.

"България до голяма степен закъсня със старта на програмния период, което би могло да бъде коментирано като нещо нормално за нова държава-членка и за първи програмен период. Затова на финала ни се налага да бягаме малко по-бързо", коментира той.

Все пак, подчерта Дончев, "към момента имаме плащания – говоря в евро – за 7 млрд. 350 млн. евро. Целият финансов пакет е близо 7 млрд. 900 млн. Реално остават около 500 милиона за плащане, може би малко по-малко".

Вицепремиерът бе категоричен, че не отговаря на истината схващането, че основната част от европейското финансиране отива за пътища.

"Имаме близо 2 400 км изградена или реконструирана ВиК инфраструктура. Хората мислят, че голяма част от европейски фондове се влагат преди всичко в пътно строителство, което, видно от данните, не е вярно. Защото имаме да кажем 20% дял на транспортната инфраструктура от цялата финансова рамка, като едва половината или по-малко от половината, защото тук имаме и метрото, отиват за пътища. Останалите отиват от тази част за транспортната инфраструктура и за железници, и за метро.

В крайна сметка, ако погледнете БВП на България от какво се формира, противно от това, което мислят повечето хора 30% е от производство, близо 8% е земеделие, 12% е туризъм."

Той коментира и думите на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу, че Словакия и Хърватия няма да върнат нищо от парите, които им са полагали, Румъния ще върне 5%, но не спомена България.

"Румъния и Словакия са в различна позиция от България. Защото леко безпринципно – не се притеснявам да го кажа Румъния и Словакия получиха едногодишно удължаване на програмния период. За тях той няма да приключи 2015, а ще приключи следващата година. Вероятно това е причината да се направи подобен коментар по отношение на Румъния и Словакия."

В отговор на въпрос защо това удължаване не е било направено и за България, Дончев заяви: "Според мен, това беше част от преговорите по време на одобряването на многогодишната финансова рамка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!