Горанов: 10% ръст в бюджета при само 2% в икономиката

OFFNews - Бургас 24 септември 2015 в 11:59 2653 7

Снимка БГНЕС

Владислав Горанов

Около 10% е номиналният ръст на приходите на бюджета до момента, спрямо същия период на миналата година, каза в Бургас министърът на финансите Владислав Горанов. Той, заедно с колегите си Ивайло Калфин и Николина Ангелкова, участва в първия форум „Икономика на светло за по-добро бъдеще", който се организира от КРИБ и КНСБ.

Този ръст се случва при относително минимален ръст на икономиката – около 2%, добави Горанов.

„По данни към вчера, в бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1 млрд. и 638 милиона повече. Къде са били вчера тези пари? Къде са били през миналата година, в чии джобове? Нормално е правителството, за тези усилия, да трупа негативи, да трупа врагове. Но това са близо 2% от БВП, които са важни не само да финансираме основните функции и очаквания на хората. Важни са за това, че, за съжаление, недалновидното и лошо управление в правителството, предхождащо сегашното, доведе до там, че бюджетът излезе на много голям дефицит“, каза Горанов.

Той посочи, че всеки лев дефицит води до задлъжняване на всеки един от нас. За тази година това са 2,5 млрд. лв., добави Горанов.

Голяма част от проблемите в сферата на туризма са именно заради сивата икономика, посочи ресорният министър Николина Ангелкова.

„Въпреки трудния летен сезон, за първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международния туризъм в България са около 3 млрд. лв. Всичко това ни води към основния въпрос – какви биха били тези числа, ако извадим „на светло“ целия сектор. Туризмът е с най-голям дял в сивата икономика – повече от 50%."

Ангелкова добави, че с промените в Закона за туризма, в момента, в който се регистрира всеки един турист, информацията да постъпва и в НАП, и в МВР. Така ще се намали необявяването на туристи, информацията до момента се подава на хартия и със закъснение. След проверки по метода с „таен клиент“, данните са показали, че в хотели, които отчитат 1/3 заетост, е нямало нито едно свободно легло.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че не може процесът по контролиране на сивата икономика да е само чрез проверки и санкции от страна на инспекцията по труда, а трябва да се създаде среда, в която всички страни да имат интерес от редовно осигуряване. За пример той даде еднодневните трудови договори в селското стопанство. С вчерашна дата има сключени 66 000, от тях – около 3 000 са в Бургас.

Форумът, насочен към изсветляване на икономиката, продължава днес във Варна и утре – в София. Лица на националната кампания са Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, и Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!