Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Борисов нареди да се приеме старият проект за Черноморието, в който обаче няма диви плажове

Симона Костадинова Последна промяна на 14 март 2016 в 16:23 6208 10

Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да приемат стария проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в който липсва скандалната забрана за опъване на палатки на плажа.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК", е написано в официалния профил на Бойко Борисов във Фейсбук.

Проектът на Министерския съвет, който беше одобрен от правителството на 30.12.2015 г., уреждаше единствено концесиите на плажовете и това те вече да не са под контрола на Министерството на регионалното развитие, а на това на туризма. Поправките бяха предложени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ и РБ.

Основен вносител на текстовете за забраната е зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, подписал се е и друг реформатор - Костадин Марков. Под идеята подписите си са сложили и депутатите от ГЕРБ и членове на регионалната комисия към парламента Ирена Коцева, Александър Ненков, Добромир Проданов, Петя Аврамова, Румен Иванов. Забраната е подкрепена и от зам.-председателя на парламентарната им група Цвета Караянчева, както и от друга депутатка от партията на Борисов - Силвия Хубенова.

Глобите за нарушаване на забраната за физическите лица е между 1000 и 10 000 лева, а за едноличните търговци и за юридическите лица - от 10 000 до 50 000 лева.

Текстовете бяха подкрепени от регионалната комисия с 10 гласа "за" и 4 "против". Те бяха приети и окончателно в пленарна зала, като след разгорещени разговори между активисти и депутати в парламента в последния момент отпадна единствено забраната за нощуване, но тази за къмпингуване остана. Глобите също бяха приети. Това доведе до протест на Орлов мост в София още същата вечер. Демонстрации имаше и по време на самото гласуване.

В първоначалния проект, който сега Борисов иска депутатите да приемат, обаче липсват текстовете, че Карадере, Иракли и Корал ще бъдат диви плажове. Предложението трите плажа да останат еко беше внесено от две отделни групи депутати между първо и второ четене на първоначалния проект на Министерския съвет. Едните текстове не предвиждаха забрана за къмпингуване на плажа и бяха на депутатите от гражданската квота на РБ. Другите бяха тези на Зеленогорски и Караянчева.

В частта им за Карадере, Иракли и Корал предложенията на двете групи бяха много сходни - те забраняваха на трите плажа да има заведения и развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги, като освен това въвеждаха идеята за плаж за природосъобразен туризъм, който трябва да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите.

В прессъобщението на Министерския съвет, което съобщава за отмяната на текстовете, както и в статуса, който беше публикуван в официалния профил на премиера, обаче изрично е записано, че той настоява "да бъде приет първоначалния проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от правителството на 30.12.2015 г.".

Ето какво написа премиерът в социалната мрежа:

Настоявам да бъде приет първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше ...

Публикувахте от Бойко Борисов в 14 март 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2016 в 09:02

@бб:
Всеки от 240-те престъпника в бардака на жълтите павета държи поне по един бетонен коптор на черноморието. Ако не той - някой от родата му. Много ясно, че симпатиите им са към туристите от тип мутра/батка/курва/мърша, защото те са ако не единствената то поне най-платежоспособната част от клиентелата.

П.С.: Добре дошли в обновената версия на МутроЧалгария. Предлагам новото туристическо лого да изобразява баварец или мерджан с тъмни джамци и до него безврат батка с 5 златни ланеца и бухалка в ръка, а пред него коленичила някоя попфолк разпоретина...

15.03 2016 в 08:38

Скъпи тъпи депутати,
Вие искате да изгоните кумпингуващите от България да къмпингуват в друга страна, а и да живеят в друга страна.

Погледнете какви хора къмпингуват и какво работят и каква им е етиката, естетиката, морала и културата.

Погледнете и чалгарите и пияниците и бръмчалките по бетонните "курорти".

Изглежда вас ви интересуват само шебеците от кебапче-електората.

14.03 2016 в 22:23

Отменят забраната за къмпингуване и ще решат проблема с бетон. Браво! Типично по мутренски. Чудя се само кой ли е този много наш човек на който са обещани въпросните плажове. Някакви предположения?

14.03 2016 в 22:12

МУТРАТА Е ВЗЕЛ НА КОНЦЕСИЯ ЦЯЛАТА " ДЪРЖАВА".ТОЙ НАРЕЖДА ОТМЕНЯ ДАВА ВЗЕМА И НАРОДА РОБСКИ ДОВОЛЕН.КОЛКО ЛИ ТРЯБВА ДА СИ ПРОПАДНАЛ И БЕЗУМЕН ТА ПОЗВОЛЯВАШ ТОЯ ИДИОТ ДА СЕ ГАВРИ ДЕН И НОЩ С ТЕБ БЪЛГАРИНО?

14.03 2016 в 20:30

Братята мутри чакат да застрояват. Всички мутри строители и адвокати станаха. Пак не ги бива разбира се, но за сметка на това взимат скъпо.

14.03 2016 в 19:23

Скъпи, тъпи паразити, вашите заплати като депутати ги плащат данъкоплатците.

Най-големият инвеститор в българската "икономика" и най-големия плащач на ДДС са българите от чужбина, които издържат близките си в България.

Това е в прав текст, защото нямате достатъчно акъл сами да се сетите!

Премахнете незаконните хотели и вили и други постройки от плажовете и възстановете плажовете.

Премахнете катуните и незаконните гета на един специален етнос.

И чак тогава се занимавайте с ХОРАТА от палатките !

Щетите от къмпингуващите са няколко евентуално лайна, които ще изчезнат при първия по-силен дъжд и пепелта от дървата в огъня. Това е !

Щетите от хотела са тъбите с лайна заустени близо до брега, произведени от посетителите и персонала на "курорта" и самия ХОТЕЛ!

https://cloud.mail.ru/public/JP3a/LuswEXXu4

14.03 2016 в 18:57

Поредната благословена повеля, изляла се от Неговата всевишна особа! Ликувайте, братя и сестри, ликувайте и възхвалявайте името Му! Защото Той ще ни донесе светлото бъдеще на тепсия!
ОСАННА!!!

14.03 2016 в 18:30

Настоявам,разпоредил съм,отмяна,забраняват,разработени правила,регулации,терминът,конкретизиран-това са думите на вашия вожд,нима очаквате светло бъдеще.

14.03 2016 в 18:00

Проблема е симптоматичен и го виждаме непрестанно!

Депуттите нямат идея какво гласуват! Въобще не мислят с главите си!

Вижте промените дето Цветанов спря в последния момент. Бяха един тотално не демократичен и лобистки законопроект! Тия глупости бяха подкрепени от Радан Кънев - явно лобиращ за нечии финансови интереси! Никой освен Цветанов не се замисли каква глупост се обсъжда...."ускорена подмяна на документи за самоличност" просот как звучи...трябва да си кръгъл идиот малоумен да го гласуваш или да си си продал душата кат наш Радан

А какво да кажем за гениалната идея да се сформира комисия за разследване на вмешателство от Турция и Русия.....подобна глупост няма нийде по света. Хем направиха дипломатически скандал, хем релано признаха че службите ни не работят и на всички стана ясно че имаме 240 полу идиота в парламента....

Трябва да се настоява за широк обществне дебат на подобни малоумия и поне 2-3 месеца между 1-во и 2-ро четене....то бива глупости бива ама вече прекали тоя парламент. Предния парламент също се дънеше по сходен начин - промените в закона за енергетика деот приеха още преди праивлника им бяха едно силно лобистко предложение, избора на Делян Пеевски в ДАНС и т.н. и т.н.


Еднокамерния ни парламент е тотална пародия.....може би трябва да се върви към велико народно събрание и двукамерен паралмент и забавяне на законодателната дейност....

14.03 2016 в 17:42

Били приемали от коалиционна култура, хаха смях! Когато не си съгласен с нещо го оборваш с аргументи, а не го приемаш сляпо. След като приемаш нещо значи или си съгласен с него или нямаш собствено мнение. Друг е въпроса че тези спорни идеи всъщност може да ги "предлагат" от другите партии, за да не се цапат самите ГЕРБ и после да кажат че ГЕРБ не само че не са виновни ами са "от добрите", защото видиш ли спират лошите коалиционни малки партии. До сега театъра беше от ГЕРБ да предлагат глупости и Борисов да ги спира, когато видяха че се поизтърка и решиха леко да сменят схемата и да си измиват ръцете с малките партии. Тези "торби" в парламента трябва да се намалят наполовина, след като се гласуват такива глупости на сляпо само защото някой си бил предложил нещо не значи че не трябва да се води дискусия и да се поставят аргументи. Не е нужен толкова голям парламент при положение че депутатите ги водят за носа и само отчитат присъствие ако изобщо са в парламента на работа, резултата е че правят предимно разходи и скандали.