Борисов на среща в Брюксел за "Южен поток"

OFFNews 12 януари 2015 в 11:18 2249 3

премиерът Бойко Борисов

Газопроводът "Южен поток“, алтернативите за България и желанието на правителството за изграждане на газов възел у нас се очаква да бъдат основни теми на предстоящия днес в Брюксел разговор на премиера Бойко Борисов със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович.

Шевчович, който отговоря за бъдещия европейски енергиен съюз, след два дни ще бъде в Москва за среща с руския енергиен министър и затова премиерът Борисов е решил да го запознае с позицията на страната. Преди време държавите членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия за "Южен поток".

Държавите членки са на мнение, че интерконекторните връзки в Югоизточна Европа трябва да бъдат изградени, като специално внимание беше отделено на газовите връзки на България със съседните страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Дни преди Коледа стана ясно, че страната ни ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

В Брюксел Борисов ще се срещне с комисаря по регионална политика на ЕК Корина Крецу и с Кристалина Георгиева. В делегацията на министър-председателя са вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и евродепутатът ни Владимир Уручев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!