X Advertisement

Борисов и Ягланд обсъдиха бежанската криза и борбата с тероризма

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 12:12 1892 0

Министър-председателят Бойко Борисов и генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който е на официално посещение в страната ни, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата са обсъдили предстоящото председателство на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа в периода ноември 2015 г. – май 2016 г., както и основни акценти от дневния ред на организацията, сред които бежанската и миграционна криза, както и борбата с тероризма.

„Разглеждаме предстоящото председателство като високо отговорна задача, която стои пред страната ни, но и като възможност за принос в регулирането на основите политически процеси от интерес за демократичната сигурност в Европа“, е заявил Борисов по време на срещата.

Двамата са се обединили около тезата, че Европа е изправена пред нови предизвикателства, които изискват съвместно търсене на решения.

Министър-председателят подчерта, че ефективното противодействие на тероризма изисква активно международно сътрудничество, съчетано с решителни национални действия. По думите му, Съветът на Европа реагира своевременно и адекватно на предизвикателствата, свързани със засилващите се прояви на радикализация и краен екстремизъм, които могат да доведат до терористични действия.

Бойко Борисов и Торбьорн Ягланд посочиха, че сложността и мащабът на кризата изискват съвместни и координирани усилия на всички страни и проява на общоевропейска солидарност.

Премиерът отново изрази българската теза, че усилията на цялата международна общност трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението в зоните на конфликт, към подкрепа за изграждането на институции и утвърждаване на върховенството на закона и защита правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице