Борисов: България има амбицията да изгради газови магистрали

Премиерът покани комисар Крецу да открие магистрала "Марица" през май

Ива Оприкова 12 януари 2015 в 16:16 3629 4

Бойко Борисов и европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел

„На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали“, подчерта премиерът Борисов при срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел.

"Ще бъде изработен и съвместен екшън план за действие през следващите 11 месеца по оперативните програми от програмния период 2007-2013 година с цел успешното им и пълноценно приключване", обеща българският министър-председател.

От своя страна вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев увери комисар Крецу, че България е готова да отвори и някои схеми от новите оперативни програми преди да са одобрени, като се финансират с пари от държавния бюджет.

"Радостен съм, че комисията отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с „Южен поток“ и спрените проекти за АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“, от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск. С вашето отношение вие ни помагате за стабилността на страната", коментира още Борисов.

Комисар Корина Крецу заяви, че ЕК и България трябва да работят заедно и комисията е готова да окаже пълна подкрепа на страната ни.

"Политическата стабилност е особено важна за нас и е наш дълг да направим всичко по силите си, за да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на Българи"“, подчерта още тя.

Борисов и Крецу обсъдиха и ситуацията около газопровода „Южен поток“ и идеята за изграждането на газов хъб край Варна. Премиерът е запознал еврокомисаря и с всичко около осигуряването на необходимите условия за продължаване на проучванията за газ и нефт в Черно море, както и с изграждането на интерконекторните газови връзки със Сърбия, Гърция и Румъния.

Борисов дори покани комисар Крецу да посети България през май, за да открият заедно автомагистрала „Марица“ и да й покаже нагледно местата за изграждането на ключови инфраструктурни проекти като магистралите „Струма“ и „Хемус“, тунела под връх „Шипка“ и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови