Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бойко Ноев: Президентът не решава за армията на границата

OFFNews 07 януари 2015 в 07:33 5976 4

Бойко Ноев

Президентът не решава за това дали армията да отиде или не на границата. Това коментира пред bTV Бойко Ноев, бивш министър на отбраната в служебното правителството 1994-1995 година. 

Той поясни, че армията може да подпомогне полицията и това няма да стане с тежко въоръжение и бойна техника. "Тя отива да решава конкретен проблем. Армията е инструмент на обществото за краен случай и тя се включва, когато е необходимо", коментира Ноев и даде пример с помощта, която оказа армията след наводненията в страната. 

Според Ноев това, че МВР изнемогва с операцията по охрана на границата е свързано с тежкото наследство, оставено от двете служебни правителства на президента, както и заради правителството на Пламен Орешарски. Той обясни, че полицаите са изкарани по "унизителен начин на границата, за да запълват дупки". "Полицаите и до ден днешен са през сто метра увити в найлони, а Министерски съвет се занимава с това да отпуска дърва за огрев", коментира Ноев.

Според него няма никакъв проблем армията няма никакъв проблем да подпомогне МВР. "Тя е организирана сила, тя може да помогне на нашите граничари. В момента не достига компетентност и решителност и е крайно време правителството да се захване по-сериозно с този въпрос", категоричен е Ноев.

Според нето няма да има дипломатически скандал, ако на границата се стовари армията, защото самата Турция имала интерес от сигурна граница. "Комшулука и добрите отношения зависят от спокойствието на границата", каза Ноев и дори предложи идеята Турция да се включи в изграждането на оградата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews