Quantcast

Близнашки обясни как може да се въведе задължителният вот

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2014 в 11:32 6781 19

Георги Близнашки

Решението на Станишев да се обърне към идеята за задължително гласуване е "прилив на здрав разум", но е и опит да се отмъсти на досегашния коалиционен партньор ДПС.

Това коментира в интервю за "Фокус" професорът по Конституционно право Георги Близнашки, който е и председател на Инициативния комитет за свикване на референдум за изборното законодателство.

Близнашки коментира, че приема с радост инициативата на Сергей Станишев, макар че според професора лидерът на БСП не е в състояние да диктува нищо. Близнашки е убеден, че в дискусията за задължителното гласуване място ще намерят и идеите от президентския референдум, подкрепени по-късно от професора - за мажоритарен вот и електронно гласуване.

Експертът по конституционно право изясни и начина, по който може да бъде въведено задължителното гласуване. Според него за целта не е необходимо свикването на Велико Народно събрание.

"В Конституцията трябва да бъде записано, че правото на глас, упражняването на правото на глас, трябва да стане задължително. Това е идеята. Т.е. самото право не се видоизменя – нито от гледна точка на неговото съдържание, нито от гледна точка на неговия обхват. (...) Това, което трябва да се направи, е една много малка поправка в Конституцията, но тя изисква широко съгласие – мнозинство от три четвърти на депутатите при три последователни гласувания в три различни дни, след като преди това е изминал цял месец", обясни Близнашки.

По думите на професора за тази важна промяна е необходимо депутатите да осъзнаят отговорността си към избирателите и да имат сериозно отношение. Ако бъде въведено задължителното гласуване, в законодателството ще трябва да бъдат предвидени и санкции за гражданите, които не отиват до урните.

"Това, което е най-често разпространено, е глобата. И мисля, че с това трябва да започнем, не с облекчения за гражданите, както някои, така, социолози, които нямат представа точно за какво става дума, трябва да започнем с не голяма по размер глоба, но достатъчно убедителна, за да е ясно, че неизпълнението на този граждански дълг ще бъде последвано от материални загуби", посочи експертът по конституционно право.

Георги Близнашки настоява националното допитване за изборното законодателство да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори, когато и да са те.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2014 в 11:21

И после питаме що ни е такова образованието! Щом може един професор да ме убеждава, че правото е задължение (или обратното???) нема да се чудим повече. Няма как да си внесем германски професори, така че, ще си кютаме прости, и неуки аналфабети, а наште измислени прохвесори ще лапат народните парички и ще си живуркат! Хак ни е!
Поздрав!

08.06 2014 в 10:28

Преди имаше един лаф "Ако от изборите зависеше нещо, щяха да бъдат забранени".....Чак сега лъсна истината, че само задължителното гласуване ще измете боклука от политическата сцена и заради това няма да бъде въведено....скоро. Е, всичко е в ръцете на Борисов. Отново!

08.06 2014 в 06:30

Задължителното гласуване е една химера, защото: Който не гласува подлежи на санкция. Тази санкция, предполагаемо ще бъде глоба. А знае ли професорът каква бюрокрация има около събирането на глобите?!-Такава, че да ти се завие свят. А резултатът от събраните суми няма да може да покрие разходите. По-рано беше по-лесно - Почти всички хора бяха на заплата някъде и получаваха пари по ведомост. Можеше да се наложи запор на заплатата. А сега?! Колко хора са на ведомост и колко са на "свободна професия"?! Избийте си от главата тази безумна идея.

08.06 2014 в 03:09

ДО Марулка Сланинкова15:28 07 юни 2014

Ако зависеше от мен да съм те разкарал само поради факта, че си завършила АОНСУ. Там завършваха само фамилно и трайно обвързани с БКП! А каква ползата за обществото от дипломите ти? Поне политиците надпреварват ли се да те наемат, да искат съвети от теб??? Ами тя България що не е цъфнала и вързала МА? Аз поне моята диплома съм я реализирал И в обществена полза.
Вникни добре в предложенията ми, не се бъзикам.

Едното е да се "отрежат" от гласуване наистина неграмотните. Тази дето ги водят да гласуват и викат "-Епа че гласуваме за кой ни кажат!"

Другото ми предложение е хората с висше И/ИЛИ да им се даде възможност да гласуват по два пъти. САМО толкова! Ако ще и 100 дипломи да имаш, нямаш моралното право да определяш живота на хората! Целта на мярката е само да се "засили" гласа на по-образованата част от населението. Ако направиш проучване, ще видиш, че по-образованите са по-отговорни. Те гласуват предимно по своя воля, не за когото им кажат. Освен това имат свое мнение и аргументи ЗАЩО гласуват за определена партия! Да, те ще гласуват различно, но нали за това правим избори.

07.06 2014 в 22:58

Абе вие луди ли сте бе, на тия извънредни парламентарни избори + референдум, ако пак гласуват под 50% от имащите право на глас, как така ще задължат останалото мнозинство да гласува задължително бе?

Това ли ви е демокрацията - диктатура на кресливото малцинство? Кой ви излъга, че избори с участие на по-малко от 50% са валидни и легитимни? Това са били сигурно еврогейско-педероатлантическите демокрасти, либерасти, толерасти и мултикултурасти.

Избори с участието на по-малко от 50% на избирателите са невалидни и нелегитимни. Това да не ви е комсомолско събрание с "редуцирано мнозинство"? Ше ви *ба и шорошомолците!

07.06 2014 в 22:28


Ето пък какво казва Маргарита Попова, друга изненадана и с определено партийно поучителни отправни точки, вице...ъъъ вицесопрано от потайната партийна филхармония: - "Референдумът е силен механизъм, обаче трябва да е договорен, дебатиран, консултиран, трябва да сме се съгласили по тези теми", каза Попова."....

Само че удобно и некак срамежливо пропуска момента, че референдума е механизъм и инструмент, с който народа като види че политиците не го ебават и за слива, хич не му трябват ни съгласието, ни договорките, консултациите и дебатите на търлъците преструващи се на политици. След като при инициатива са събрани законово необходимите и легитимни подписи, НС е длъжно да свика в законовия срок референдум. Пък резултатите ще покажащ кой крив, кой прав, и на кой му треперят гащите от страх!

07.06 2014 в 20:42

Задължението да се гласува предполага поощрение за тези, които го изпълнят или наказание при отказ. И в двата случая е налице опит за контролиране на поведението чрез намесата на финансови инструменти (иска ми се да вярвам, че няма да се влиза в затвора :-) ). В мига, в който се намесят пари, това става озаконено купуване/продаване на гласове.
Освен това не може правото да стане задължително, както казва този "приятел". Тогава правото се превръща в задължение.
Друг момент е, че ако принудиш някого да направи нещо, което не иска, огромна е вероятността той/тя да се изгаври - което ще обърка нещата още повече. Лошото е, че тези, които биха се изгаврили биха били от "добрите" - разбирайте го както искате.

07.06 2014 в 18:42

Еми те сами си го признават, че няма да стане сега:

"Близнашки настоява националното допитване за изборното законодателство да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори".

Един вид, "Трай коньо за зелена трева". Щело да стане някога, ама ДРУГ ПЪТ.

07.06 2014 в 18:27

Както е тръгнало, ще ни задължат и да си плащаме, че главуваме. Какви ли простотии още ще измислят заради кокала?

07.06 2014 в 18:11

Друго освен масова емиграция не можахте да предизвикате.
Вече хора на по 50 години емигрират само и само да се махнат по-далеч от вас, а вие си мислите че можете да ни накарате задължително да гласуваме за вас?!!
Пасмина, само гилотина ще ви оправи наглотията.