Quantcast

Близнашки: ГРАО се престара в ситото на подписите за референдума

OFFNews Последна промяна на 19 май 2014 в 12:28 1697 10

Подписка

ГРАО се е "престарала" при проверката на подписите, внесени от Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила, каза на пресконференция днес проф. Георги Близнашки.

От думите на Близнашки стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков не е уведомил официално Инициативния комитет за невалидните подписи.

Професорът коментира, че липсата на комуникация с Народното събрание е повод за притеснение.

„До този момент Миков не ни е потърсил и не е влязъл в контакт. Независимо, че НС се намира в поредната ваканция, администрацията на НС работи. Самият той се е разпоредил заключенията на ГРАО да бъдат изпратени в Комисията по правните въпроси и Комисията за работа с гражданското общество, но не е намерил време да влезе в контакт с нас, не сме получили никаква информация за състоянието на дописката“, обясни Близнашки.

От Инициативния комитет настояват да получат официално писмо от парламента, което ще им даде едномесечен срок да попълнят пропуските в подписките си.

Близнашки изрази готовност да потърси гражданите, които са подкрепили инициативата, но подписите им са обявени за невалидни заради грешни данни. Професорът коментира още, че при нужда ще потърси подкрепа и от други българи. Той дори коментира, че има налице и подписи, които са пристигнали със закъснение през април и не са били внесени в парламента.

Инициативният комитет настоява още от ГРАО да изпратят точните критерии, по които са отсявали подписите.

Според Близнашки в ГРАО са се „престарали“, като са обявили за невалидни имена, които са представили коректно ЕГН и подпис, но са сбъркали адреса си.

„За ЕГН-тата не можем да коментираме, без да видим самата подписка или критериите на ГРАО. Имаме престараване от служба ГРАО, защото в крайна сметка волеизявлението на всеки гражданин се определя чрез трите му имена, ЕГН-то и подписа, едва ли адресът трябва да бъде превръщан в критерий за анулиране“, коментира Близнашки.

Според професора партиите на статуквото се страхуват от този референдум, защото той ще доведе до коренно различно представителство в парламента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2014 в 16:24

Интересно ми е ГРАО дали провери толкова щателно имена, ЕГН-та и адреси на всички, подкрепили идеята на БСП за референдум за Белене. Тук въпросите са много по-съществени и определящи за бъдещата политическа конюнктура и май точно това плаши сегашните управляващи.

19.05 2014 в 14:10

Именно Реф - защо умишлено се прекрти подписката при само малко над 500к подписа, а не се продължи до 700-800к за да е сигурно, че няма да се стигне до тук? Защото цялото събиране на подписката беше да се докаже, че комунделите не искат избори 2в1 и не са разрешили с изборите да се проведе референдум. Мисията изпълнена, сега референдум никой не иска вече ... Закона е ясен - 500к подписа. Иначе утре комунделите ще изкарат 300к кюмюра и пенсии и ще си правим през седмица референдум за еврогъзийския съюз...

19.05 2014 в 14:08

Не ми се вярва думите на Близнашки да са предадени вярно.......такива глупости не може да изрече професор и то по конституционно право

19.05 2014 в 13:21

Чудесна новина, браво на репортера... А случайно да сте пропуснали ... ЗА КАКВО Е РЕФЕРЕНДУМА? Доста непрофесионално.

19.05 2014 в 13:16

Ханку Брат,
Само Герб внесе 570000 подписа!
БСП, ДДС и сателитната са против референдум, защото ще са най-губещи и няма да им минават глупостите.

19.05 2014 в 13:06

А ми ако е бездомен , няма ли право за участва?!

19.05 2014 в 12:58

1. Има искане на Президента. - то е достатъчно по принцип
2. Има събрани стотици хиляди подписи

3. Имаме ТенекеСурати назначени с меншинство за управляващи.

19.05 2014 в 12:54

То това сигурно е вярно на 101%, но е вярно и че ГЕРБ умишлено провалят подписката с цел лични дивиденти и създаване на ситуация при която комунделите да откажат референдума. Като цяло групировката БСПДПСГЕРБ изпитва страх от какъвто и да е референдум, затова и така добре са им стиковани действията.

19.05 2014 в 12:51

Наистина смущаващо от страна на ГРАО. Инициативният комитет ще получи още подкрепа, ако това, което е направено дотук по някаква причина не съответства.

19.05 2014 в 12:48

Чак мирише колко ги страх БСП !
Надявам се това да е последния валс за тях!!!