Близнашки: ГРАО се престара в ситото на подписите за референдума

OFFNews 19 май 2014 в 12:28 2196 10

Подписка

ГРАО се е "престарала" при проверката на подписите, внесени от Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила, каза на пресконференция днес проф. Георги Близнашки.

От думите на Близнашки стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков не е уведомил официално Инициативния комитет за невалидните подписи.

Професорът коментира, че липсата на комуникация с Народното събрание е повод за притеснение.

„До този момент Миков не ни е потърсил и не е влязъл в контакт. Независимо, че НС се намира в поредната ваканция, администрацията на НС работи. Самият той се е разпоредил заключенията на ГРАО да бъдат изпратени в Комисията по правните въпроси и Комисията за работа с гражданското общество, но не е намерил време да влезе в контакт с нас, не сме получили никаква информация за състоянието на дописката“, обясни Близнашки.

От Инициативния комитет настояват да получат официално писмо от парламента, което ще им даде едномесечен срок да попълнят пропуските в подписките си.

Близнашки изрази готовност да потърси гражданите, които са подкрепили инициативата, но подписите им са обявени за невалидни заради грешни данни. Професорът коментира още, че при нужда ще потърси подкрепа и от други българи. Той дори коментира, че има налице и подписи, които са пристигнали със закъснение през април и не са били внесени в парламента.

Инициативният комитет настоява още от ГРАО да изпратят точните критерии, по които са отсявали подписите.

Според Близнашки в ГРАО са се „престарали“, като са обявили за невалидни имена, които са представили коректно ЕГН и подпис, но са сбъркали адреса си.

„За ЕГН-тата не можем да коментираме, без да видим самата подписка или критериите на ГРАО. Имаме престараване от служба ГРАО, защото в крайна сметка волеизявлението на всеки гражданин се определя чрез трите му имена, ЕГН-то и подписа, едва ли адресът трябва да бъде превръщан в критерий за анулиране“, коментира Близнашки.

Според професора партиите на статуквото се страхуват от този референдум, защото той ще доведе до коренно различно представителство в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!