Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

OFFNews 08 ноември 2017 в 13:06 5918 0

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2018 г. мина на първо четене в парламента. За него гласуваха 125 и против бяха 88 депутати, съобщава БГНЕС.

В бюджета са предвидените приходи и трансфери са в размер на 3 859 978 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2018 г. от 460 лв. на 510 лв. и ефектът върху размера на трансферите за здравно осигуряване от увеличаване на частта от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за лицата, осигурявани за сметка на държавния бюджет от 55 на сто от 2016 г. и 5 на сто годишно от всяка следваща година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2018 г. е 60:40. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 3 859 978 000 лв., от които 3 622 060 700 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

През 2018 г. се увеличават средствата за здравноосигурителни плащания за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно предлаганото със законопроекта изменение на разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 114 554 300 лв.

Председателят на ресорната здравна комисия Даниела Дариткова каза, че тази година ще има повече 407 млн. лв. повече в бюджета на Касата вследствие на увеличените приходи. Тя допълни, че българските граждани имат гарантиран достъп на територията на цялата страна и могат да избират къде да получат такава независимо от тяхното местожителство.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС коментира, че всеки един бюджет е финансов инструмент за реализиране на политики, но понеже няма политики и няма кой да ги защитава и дискусията е толкова вяла, което не било случайно. „Един от най-големите проблеми е, че няма ясна визия какво трябва да се случи в този сектор. Ако имаше точни и ясно разписани политики тогава Касата щеше да финансира тази и тази политика, а не сега да се чудим коя пътека-тази или тази.

Големият проблем е дефицитът на касата и на здравеопазването като цяло“, смята Адемов. Даниела Дариткова отбеляза, че бюджетът на Касата позволява да се гарантира за следващата година една стабилна финансова рамка. Тя посочи, че този бюджет дава 407 млн. повече, което дава възможност плащанията за направления да се увеличат с почти 11 млн., за дентална помощ повече 10 млн. лв., за различни видове изследвания има повече 2 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови