Бареков: Приходите от контрабанда са 10 пъти по-малко от хвалбите на Борисов

offnews 26 декември 2016 в 13:21 10948 7

"Патологичен лъжец", чийто "гастрол във властта" е оставил 20 милиарда дългове на страната. Така евродепутатът Николай Бареков описа премиера в оставка Бойко Борисов чрез коментар във Фейсбук.

"Преди десет дни в Брюксел премиерът в оставка заяви самохвално пред вицепрезидента на ЕК господин Тимерманс, че е събрал през тази година 2,1 милиарда в повече приходи в хазната от "борбата (уж успешна) с контрабандата". Това било доказателство и за проведена успешна борба с корупцията и резултат от реформата в правосъдието - пише Бареков. - Оставям настрана, че никой в Европа не се интересува от детайлите на един държавен бюджет, стига дефицитът да не надвишава нормата. Оставям настрана излагацията на нашия премиер в очите на сериозен човек като Тимерманс, който ясно различава плоския пиар от реалните резултати. Оставям настрана факта, че няма нито един осъден контрабандист от едрите риби в спирта, горивата и тютюна по времето на самия Борисов. Ако вие знаете, незабавно го съобщете.

Осланям се само на голите цифри от годишния отчет на Агенция "Митници", която единствено акумулира приходите от заловената контрабанда. Тя се намира под личния контрол на Борисов, както МВР и финансовото министерство. Според АМ тази година приходите от акциз са надвишили миналогодишните (2015) с 280 милиона лева. Общо приходите от цялата акцизна стока са 4,8 милиарда лева. А общо приходите от миналата година (вкл ДДС от вносни стоки+ акцизите и митата) са надвишили миналогодишните само с 230 милиона лева."

Бареков тълкува данните по следния начин:

"При борбата с контрабандата, което е акциза при горивата, спирта и тютюна, приходите са десет пъти по-малко от хвалбите. Не 2 милиарда и 100 милиона, а 280 милиона. Обаче има спад при ДДС-то на вноса, което пак е контрабанда, и крайното салдо е само с 230 милиона отгоре! Къде са над 2 милиарда, къде са малко над 200 милиона!???

Абстрахираме се от този фрапиращ разлом в цифрите. При общ акцизен приход от 4,8 милиарда представете си колко процента е подобрил за 2016 приходите от "спряна контрабанда" нашият премиер, ако е спечелил 2,1 милиарда отгоре! Удвоил е резултата от предишната година! 100% нагоре! И понеже пак Борисов е управлявал през 2015 година, следва че или сега лъже и самохвалства, или е прахосал над 2 милиарда през предишната година от властта си. Кое е по-вярното?
Въпросът е: Борисов съзнателно ли лъже Европа и безропотните български медии или служителите му лъжат него, знаейки колко е неграмотен, но склонен да представя желаното за действително (диагноза).

Може би първото, понеже не съм чул доста хрисимия министър Влади Горанов да се хвали с два милиарда допълнителни приходи от контрабанда. Има и трета възможност. Някой наистина да е ощавил тези пари от контрабанда, но вместо в Бюджета, да си ги е складирал вкъщи (в Банкя примерно).

Ако се абстрахираме от това, че срещу нас стои патологичен лъжец, с малко повече въображение ще попитаме: щом има два милиарда отгоре в бюджета от хваната контрабанда, защо държавата прави с 1 милиард назаем "безплатното" саниране и ще тегли нов 1 милиард, за да го продължи? Въпроси без отговор, а популизмът и лъжите на господин Борисов минават без последствие за него, но за сметка на 20 милиарда дългове, които остави на народа последният експеримент с неговия гастрол във властта".

"Народе, докога?", пита евродепутатът в заключение.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

7

косата

20.02 2017 в 12:25

На тоя остана ли някой да му вързва?

14057

4

morkoff

26.12 2016 в 17:03

Бюрека определено липсва на цирка.

13056

2

Какавидков

26.12 2016 в 14:45

Байраков се завръща. Така почна и срещу президента Плевнелиев и стигна до Брюксел.
После всичко се оказаха лъжи и той уж "се извини" но лайната му останаха.
Това само в Блгария може да става.