Бареков: Българското правителство и неговите послушни медии са съучастници на Ердоган

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2016 в 13:49 4246 0

Трябва да защитим свободата на словото и да заклеймим позорните сделки с Ердоган. За това призова по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Николай Бареков.

Ако не реагираме срещу геноцида на свободата на словото, ние ставаме съучастници в убийства и насилие, както стана наскоро съучастник българското правителство и неговите послушни медии, посочи Бареков по повод върнатите на Турция седем турски граждани, които според медийни публикации са търсени по подозрения във връзки с движението на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен. 

Официалната версия от страна на българските власти за връщането им е, че не са поискали убежище. Свидетели обаче опровергаха тази версия и обявиха, че мъжете добре познавали законодателството и имали намерение да потърсят убежище в България.

По този повод Бареков коментира, че вътрешният министър "Румяна Бъчварова със скритото одобрение на българския премиер върна обратно в Турция невинни страдалци, търсели убежище в Европа от гоненията".

В пленарна зала той разкри, че в България журналист от закрития вестник "Заман" е бил заловен на българската граница, заедно с преподаватели и полицаи, и е бил върнат обратно. Евродепутатът определи този акт като позорен за българските власти и медиите, повечето от които по думите му са зависими от тях.

Кой стои зад тази срамна сделка с турските власти, да връщаме неудобни на режима срещу спирането на бежанската вълна, попита Бареков, като категорично заяви, че нито един журналист в Турция не е престъпник.