Върнатите в Турция гюленисти не са искали политическа закрила в България

OFFNews 18 октомври 2016 в 12:57 4412 2

Върнатите в Турция гюленисти не са искали политическа закрила в България

Върнатите от българските власти обратно в Турция мъже не са поискали политическа закрила у нас. Това стана ясно на извънреден брифинг на Гранична полиция по повод появилата се в турски медии информация за екстрадирането на седем души. 

Турските власти ги подозират във връзки с движението на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен. Мъжете са заловени при опит да преминат нелегално от България в Румъния през ГКПП „Дунав мост”.

На 15 октомври мъжете са върнати обратно в Турция през ГКПП „Капитан Андреево”. Информацията не беше оповестена от българските власти и за случая се разбра от медии в Турция. 

Според Гранична полиция мъжете са върнати по спогодба за реадмисия между България и Турция, която е в сила от 2014 г. Задържаните турци на два пъти са нарушили закона, като един път са преминали на българо-турската граница и са направили втори опит да прекосят границата с Румъния. 

От Гранична полиция подчертаха, че това дали са привърженици на Фетхуллах Гюлен е в процес на доказване.

На чуждите граждани е бил осигурен преводач. Не е ясно дали на срещата им с властите са присъствали неправителствени и правозащитни организации.

След като случаят беше оповестен от медиите, от Гранична полиция обясниха, че от началото на 2016 г. до сега има 72 турски граждани предадени на Турция и 194 на Гърция. Анатоли Загоров от Център „Реадмисия“ обясни, че при последния случай от 14 октомври турските граждани не са могли да докажат влизането си в страната и им е наложена мярка за принудително отвеждане на границата на България, като тя изпълнена след 24 часа от полицейското им задържане.

„Споразумението за реадмисия е за обратно приемане на незаконно пребиваващи граждани, т.е. граждани на трети страни, които са влезнали незаконно от територията на Република Турция в територията на Република България“, заяви той и уточни, че те могат да се връщат, когато притежават валиден документ за пътуване или лична карта. Загоров поясни, че 7-те турски граждани са притежавали лични документи. 

Предаването на турските граждани обратно на властите в южната ни съседка идва на фона на случая "Бююк", при който МВР предаде турски гражданин, поискал убежище. По признанията на вътрешния министър Румяна Бъчварова случаят е "притеснителен в човешки план", но не могат да се правят изключения по отношение на нелегално влизащи в страната. След като случаят отново стана известен чрез медиите в Турция, от МВР в София обясниха, турчинът е задържан само ден след издаването на заповедта за принудителното му извеждане от страната. От вътрешното ведомство тогава обясниха, че връщат Бююк в родината му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

18.10 2016 в 13:24

И какво на майка си ... са търсили тук тогава?
Да не би да са били "честни бизнесмени"? Инвеститори?
С тях ли се хвали божо пернишкото добиче?