Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, заяви Радев

OFFNews 04 март 2019 в 19:40 1882 0

Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с руския президент Дмитрий Медведев. 

Съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България Русия, посочи Радев и изтъкна, че има сфери като туризма, където отношенията са устойчиви и перспективни.

Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения при спазване на важни принципите като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките, каза още Радев и добави, че за нас е особено важна изгодната цена.

"България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава", допълни Радев.

Президентът посочи още, че страната ни предоставя добри условия за инвестиции и каза, че вярва, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който по думите му познава и цени качеството на редица български стоки.

Радев отбеляза, че между двата народа съществуват дълбоки исторически духовни и културни връзки, които са устояли изпитанието на времето и са неподвластни на политическата конюнктура.

Вчера България с признателност отбеляза 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, а през юли ще отбележим и 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. На 24 май заедно почитаме създадената от българските първоучители азбука, на която пишем, четем и взаимно се обогатяваме, каза държавният глава.

Руският премиер Дмитрий Медведев, от своя страна, изтъкна, че България и Русия трябва да се ръководят от съществуващите добри отношения между двата народи и да направят качествен скок в развитието на отношенията занапред, като посочи, че това се отнася за икономиката.

Имаше един момент, когато имах усещане, че всички икономически връзки се срутиха, големите проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С общи усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат вземани необходими решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително на междурегионално и хуманитарно ниво, коментира той, цитиран от БТА.

Премиерът на Русия отбеляза срещата с държавния глава през миналата година в Москва. Времето минава бързо и сега е добър повод, за да организираме тази визита и да поздравим Вас и всички граждани на България по случай националния празник - Денят на Освобождението от османското иго, каза Медведев.

Той посочи, че този празник винаги ще свързва двата народа, като също отчете предстоящото отбелязване на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Медведев изтъкна, че дори не става дума за конкретни дати, а за историческата памет, която винаги са имали двата народа и в най-различни ситуации не ги е подвеждала.

Руският премиер отново покани Радев за участие в икономическия форум в Санкт Петербург. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови