България в челните места сред страните по равенство на половете, сочи доклад на Световната банка

OFFNews 01 март 2019 в 17:57 2852 0

България е на едно от челните места сред страните по равенство на половете, сочи докладът "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", изготвен от Световната банка.

България е сред челните 30 от общо 187 държави. Данните обхващат десетгодишен период, в който държавите са оценявани по осем показателя - свобода на движение, започване на работа, заплащане, встъпване в брак, заетост след раждане, възможност да започнат свои бизнес, управление на имущество, получаване на пенсия. 

По тези показатели страната ни е с 93,75 от 100 възможни точки. 

"Горда съм, че България е на челните места в този индекс. Като юрист, жена и политик вярвам обаче, че е много по-важно да се променят не само законите, но мисленето и манталитета спрямо жените", коментира по време на дискусията външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че е третата жена начело на българската дипломация за последните 27 години и сподели, че българският пример е не само добър, но и рядък.

„От 193 държави членки на ООН едва 28 имат жена за външен министър, а когато аз бях избрана, в Европейския съюз бяха само две – Швеция и България", каза тя. Като друг добър политически пример от България Екатерина Захариева посочи факта, че и трите еврокомисари на страната ни до момента са жени. „Освен това омбудсманът, председателят на Народното събрание, двама вицепремиери и общо шестима министри са жени", допълни тя.

„У нас 54% от учените са жени, а това е област, която традиционно се смята за запазена мъжка територия", каза Захариева и допълни, че България е първа в ЕС по брой на студентки в ИТ-сектора с 33% и по брой на жени инженери в сектора – 27 процента.

„Горда съм, че регионът, от който идвам и в който живея – Централна и Източна Европа, е пример за това, че е напълно нормално жени да са ръководители, политици, управители на банки, създатели и собственици на успешен бизнес", заяви министър Захариева.

Максимума от 100 точки са получили само шест държави - Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция. 

"Прогрес има в 131 държави, но той не е достатъчно бърз", коментира Кристалина Георгиева на представянето на доклада в качеството си на изпълняващ длъжността президент на Световната банка. 

За последните 10 години показателят за света се е подобрил минимално - от 70 на 75 пункта, подчерта тя.

Георгиева допълни, че в Европа организацията на жените и представянето им в законодателните органи е по-добро, а най-тежко е положението в Близкия изток, където жените разполагат с по-малко от 50% от правата на мъжете.

В 22 държави, сред които е и България, са премахнали пречките пред работните места за жените. За България това се изразява с промяна в законодателството от 2015 г., докогато е имало забрана за жени в 35 професии, коментира тя. 

Според доклада най-голям е прогресът при намаляване на неравенствата между половете в сферата на икономиката. В същото време обаче това е и сферата, в която има най-малко реформи в последните 10 години. 

Най-малко в световен мащаб са реформите, свързани с платения отпуск по майчинство. Това е един от показателите, който в България е добър. 

В същото време обаче 72% от жените у нас в напреднала възраст са в риск от бедност, като над 42% от жените получават минимална заплата, обясни омбудманът Мая Манолова. 

Според Кристалина Георгиева една от причините за това е, че жените се пенсионират по-рано от мъжете, което води след себе си до по-ниска пенсия. Българското законодателство предвижда възрастта за пенсиониране за двата пола да се изравни през 2037 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!