България е изнесла оръжие за 2.3 милиарда евро в над 50 държави от януари до август

''Един патрон не е отишъл за Украйна, докато аз бях министър на икономиката!'', обяви Корнелия Нинова.

Ружа Райчева 20 декември 2022 в 18:18 4958 1

Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Нинова

Въоръжение за малко повече от 2.3 милиарда евро е изнесла България от януари до август 2022 година. От 2 август до 24 октомври са дадени разрешения за износ на оръжие и боеприпаси за общо 1 395 862 000. Износът е за над 50 държави по света.

Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на парламентарен контрол на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че покрай изпращането на оръжия в Украйна "настъпила истерия". Тя за пореден път повтори, че не е изпращала оръжие за Украйна в качеството си на министър на икономиката.

"След встъпването ми в длъжност бе проведено заседание на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, като само на заседанието на 12 август, бяха изпратени оръжия и изделия на стойност - 852 283 860 евро. Общият брой на заявления, гледани на заседанието, са 255. За периода от 1 януари - 2 август стойността на изпратените оръжия е 2 312 610 827 евро", каза от трибуната на парламента министър Стоянов.

Нинова го попита каква е политиката на служебното правителство по този въпрос. "Конкретно колко заседания са провели от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение досега? На каква стойност са трансферите и за кои държави са? Каква е политиката на служебното правителство по износа, вноса на оръжие и изделия с двойна употреба?", попита тя.

Никола Стоянов отговори, че за три месеца - от 2 август до 1 ноември тази година, когато е постъпило запитването на Нинова в министерството, са били проведени общо 4 заседания. По думите му издадените разрешния за износ са за общо 50 държави - сред тях да Австрия, Уганда, Индия, Германия, Полша, Хърватия и Азербайджан. От 2 август до 24 октомври за Полша за разрешени сделки на стойност 568 млн. евро като част от сделките са от предходното правителство, каза Никола Стоянов.

По време на работа на предходното редовно правителство е разрешен износ за Румъния на стойност 250 млн. евро на специална продукция, а по време на служебното правителство - за 127 млн. евро.

По отношение на политиката на служебното правителство по износа на оръжия и изделия с двойна употреба Стоянов заяви, че тя е отговорна, последователна и в съответсвие с двустранните договорености за експортния контрол, както и в синхрон с наложените международни санкции.

"Не очаквах тук в парламента да хитрувате на дребно - 4 заседания до 1 ноември ми казахте, а сега сме 20 декември. Къде ви се губи един месец? Обемът като сума на износа отчитате от 2 август. До 24 октомври. Два месеца не ги отчитате тук пред парламента, вероятно, за да не разкриете истинския модел на изнесеното", каза Корнелия Нинова.

Стоянов отговори, че той дава тази информация, защото отговаря на въпроса към момента, в който той е бил зададен. Той добави, че по време на редовния кабинет за Румъния са били изпратени оръжия за 250 млн. евро. По време на служебното управлени за Румъния е изпратено въоръжение  за 127 млн. евро, каза още служебният министър на индустрията Никола Стоянов.

"Аз съм уволнявала Никола Стоянов заради съмнения за корупция, а Радев го хвърли на всички служби, за да изрови нещо. Е, осем месеца не изрови нищо. Това е защото няма нищо! Един патрон не е отишъл за Украйна, докато аз бях министър на икономиката!", обяви Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

21.12 2022 в 12:33

Корнелия Нинова живее в някаква паралелна вселена, в която фашистите са били водени от Сталин и са спечелили ВСВ... Или халюцинира нещо.

Гордее се, че един патрон не е отишъл да помогне на Украйна, но иначе няма проблем да се снабдява Азербайджан с оръжия? Конфликтът на Азербайджан не е ли срещу Русия пак? Поне когато Русия се сети, че е задължена да помогне на Армения и спре да се преструва, че няма проблем?