Бъчварова на страната на полицаите срещу реформата на Калфин

OFFNews 05 май 2015 в 17:37 3321 3

Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова подкрепи искането на синдикатите служителите от сектор "Сигурност" минималната възраст за пенсиониране да е 50 години и тази възраст повече да не нараства.

Това се съобщава в позиция на министерството, която беше изготвена след среща със синдикатите в сектора, и която е изпратено да вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Наскоро социалният министър Ивайло Калфин обяви пакета от реформи в пенсионната система, касаещи сектор "Сигурност" - той предвижда въвеждането на минимална възраст за пенсиониране, която постепенно да достигне 55 години.

Сега служителите на МВР и МО се пенсионират, без да имат изискване за възраст, а само за натрупан стаж - 27 години, от които 2/3 в системата.

В предложението на социалното министерство е записано, че през 2016 г. военни, полицаи и служителите в държавната агенция "Национална сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца. За всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца, докато достигне 55.

На 4 май синдикатите в сектор "Сигурност" се обявиха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране и заплашиха с масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство.

Калфин пък предупреди, че няма да се откаже от предложените мерки, дори да има протести срещу тях.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews