Полицаи плашат с масово напускане заради възрастта за пенсия

OFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 14:22 7302 14

Синдикатите в сектор "Сигурност" се обявиха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.

Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство възрастта за пенсия да достигне 55 години, предупреждават те.

Наскоро социалният министър Ивайло Калфин обяви пакета от реформи в пенсионната система, касаещи сектор "Сигурност" - той предвижда въвеждането на минимална възраст за пенсиониране, която постепенно да достигне 55 години.

Сега служителите на МВР и МО се пенсионират, без да имат изискване за възраст, а само за натрупан стаж - 27 години, от които 2/3 в системата.

В предложението на социалното министерство е записано, че през 2016 г. военни, полицаи и служителите в държавната агенция "Национална сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

За всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца, докато достигне 55. Летци, парашутисти и водолази ще се пенсионират по-рано - на 45 години.

Общата позиция на синдикатите е, че ако се въвежда възраст за пенсиониране в системата, тя трябва да бъде не повече от 50 години.

Синдикалистите напомниха, че през 2002 година необходимият стаж за пенсиониране е бил повишен от 20 на 25 години, а през 2011 година е станал 27 години.

Иван Петков от синдиката на МВР смята, че ако идеята на социалния министър бъде одобрена, системата ще бъде обезкървена още до края на годината.

Според него това ще доведе до масови рапорти за напускане и то предимно от оперативните служители, на които се разчита да пазят границата и да се борят престъпността.

От синдиката на пожарникарите пък обявиха, че пожарникарите имат сериозни здравословни проблеми много преди да навършат 55 години.

Синдикатите от сектор "Сигурност" плашат с протест, ако не бъдат чути исканията им.

Ивайло Калфин предупреди, че няма да отстъпи дори да има протести срещу реформата.

По-късно през деня от социалното министерство отговориха на тази атака на синдикатите:.

Във връзка с днешната пресконференция на синдикати, които представляват служители в МВР, пресцентърът на МТСП напомня, че предлаганите промени са правени с мисъл и грижа за работещите в сектор „Сигурност”, в защита на техните трудови и социални права и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт.

Това е било заявявано няколкократно на срещите с ръководството на МВР и представители на работещите в него. Редица от предложенията за законови промени в пенсионната система са именно в отговор на настояванията на представителите на сектор „Сигурност” :

- правото на пенсия след 27 години стаж, от които 2/3 в системата, да може да се ползва и от бивши служители;
- правото на пенсиониране става факт без да е необходимо напускане на службата преди това;
- правото за получаване на пълна пенсия на родените след 01.01.1960, чиито средства в момента са блокирани в универсални пенсионни фондове, се възстановява.

Според експертите на министерството всички промени представляват значителни и реални облекчения за служителите в МВР и според тях е странно, че техните представители ги отхвърлят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 09:31

Поздравявам и подкрепям изцяло управляващите в това им намерение, което трябваше да стане много отдавна. При тази висока обществена подкрепа са длъжни да го направят.Само това е начинът да се изчистят службите от некадърни служители.На тяхно място да се назначат млади работещи хора. Няма никаква опасност същите да останат без кадри. Няма незаменими хора!!! От вън е пълно с образовани, ерудирани, и можещи млади хора,които работят по 10-12 часа на ден във частни фирми за възнаграждение много по ниско от това което вземат униформените. Да не говорим за ранното пенсиониране и двайсете заплати които на фона на общата картина в страната са като камък на шията на измъчения Български народ.

05.05 2015 в 19:42

Забравете, никой няма да напусне, това са празни приказки. Ако мине. А най-вероятно ще мине.
И какво ще работи един примерно 40-годишен бивш полицай? Той просто НИЩО не умее да прави. И местата за охранители не са безкраен брой, при това добре платените за заети от бивши военни, там много съкратени и пенсионирани отидоха. А като спрат финансовите инжекции от мафиотите, какво става? След като 2/3 -ти от тях са до гуша в кредити, особено катаджиите.
Познавам системата - там истински полицаи вече почти няма. Въпреки че, според собствения им форум никой не взема подкупи, никой не щави шофьорите, никой няма нищо общо с наркотиците.
"Смешен плач", както е казал поетът.

04.05 2015 в 17:19

И като напуснат какво ще правят охранители ли ще стават или като ЦЦ - уши? А останалите борещи се за пенсия на 65 работещи доста по-трудни работи какво да правят като и те искат да охраняват? Ще станем от държава на ченгета в държава на охранители

04.05 2015 в 16:15

те и без това са много. Несъмнено трябва да бъде увеличена възрастта им за пенсиониране. Но трябва да се направи планирано и прозрачно, а не от днес за утре.

04.05 2015 в 15:59

Уважение и респект към упоменатите професии и хората, които ги упражняват съвестно! НО нека погледнем фактите: в БГ си имаме най-много полицаи на глава от населението в ЕС, но съотношението с престъпността си е направо правопропорционално!; пенсионират се с нищожен стаж и с n на брой брутни заплати; продължават да работят след пенсия и взимат и заплата и пенсия; толкова са много пък ги виждаме само като пазят народните представители от "избиратели" им........ Защо става така? Харесва ли ни да е така? Мисля, че има доста какво да се работи в тази посока.
Твърдо против наложилото се мнение съм, че един полицай за 20 години се изхабява толкова, колкото аз за 40!

04.05 2015 в 15:25

Когато ви се наложи да извикате полиция или пожарна се сетете за това което си пожелавате от написаното!

04.05 2015 в 15:08

Полицаите са корумпирани слуги на престъпниците,
а получават заплати от данъкоплатците.
По-добре да се махнат. Ще олекне на бюджета
и престъпниците ще са без защита.

04.05 2015 в 14:57

Очаквало се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство възрастта за пенсия да достигне 55 години според синдикатите им.
Да напускат!
Аз като ще се пенсионирам, евентиуално, ако ги доживея, на 65 години, накъде да напускам?!

04.05 2015 в 14:45

И без това никаква работа не вършат. Да си ходят мръсни миризливи мързеливци.

04.05 2015 в 14:41

Нека. Никой няма да разбере, че са напуснали, а ще има предпоставки да олекне на бюжета.