"400 лв. ще е пенсията за 1000 лв. заплата при съществуващата система"

OFFNews 04 май 2015 в 18:21 5943 1

Лидия Шулева

При съществуващия пенсионен модел - солидарна система (от вноските на работещите сега се плащат пенсиите на настоящите пенсионери), за заплата 1000 лв. пенсията ще е най-много 400 лв.

Това обяви пред bTV Лидия Шулева, социален министър в кабинета "Сакскобургготски" по повод последните предложения за пенсионна реформа. Мнението си дадоха и друга двама бивши социални министри - Иван Нейков (кабинетът "Костов") и Тотю Младенов (първият кабинет "Борисов").

Според Шулева единственият начин пенсиите да са по-високи е капиталовата система - вноски в частните пенсионни фондове.

Тя алармира и за една несправедливост - фактът, че на хората, които продължат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, пенсията от НОИ ще бъде намалена със 17%, а в тези фондове хората внасят 5% (останалите 12% са т.нар. вноска от държавата).

Нейков напомни, че не може да се каже все още какъв ще е резултатът от работата на капиталовите фондове, защото няма достатъчно натрупване.

Според него не е вярно твърдението, че пенсионните фондове не са управлявани добре и напомни за спора между фондовете и Комисията за финансов надзор за методиката, по която се мери доходността. Спорът е отнесен до Европейската комисия.

Относно натрупването бившият социален министър даде следния пример: "Посадили сме един орех и принципът е, че орехът ражда след 15 години, ние искаме на петата година да ядем орехи. Не можем да ядем орехи. Трябва да има натрупване, затова законът предвижда първите пенсии от фондовете да бъдат плащани 2025 г."

По думите на Иван Нейков в момента хората са "насъсквани" срещу частните пенсионни фондове и това е стратегическа грешка.

Тотю Младенов, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов по социалните въпроси, се надява, че следващите години ще има ръст и на доходите и на заетостта и това ще стабилизира пенсионната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews